Locuitorii din zonele afectate de dezastrul nuclear de la Cernobîl vor continua să consume alimente contaminate cu radiaţii pentru următoarele decenii sau chiar secole, în timp ce copiii sunt hrăniţi cu lapte radioactiv încă din pruncie, se arată într-un raport al Greenpeace, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Radiaţiile sunt în tot ce mănâncă şi beau, în lemnul cu care se încălzesc sau din care îşi ridică casele”, precizează Greepeace, care susţine că criza economică traversată de Ucraina, Rusia şi Belarus înseamnă că în ultimii ani nu au mai fost efectuate teste cu privire la nivelul de radiaţii din zonele afectate, iar localnicii nu cunosc cât de periculoase sunt alimentele pe care le consumă.

De altfel, organizaţia non-guvernamentală acuză că Ucraina nu are fonduri suficiente pentru a finaţa programele necesare pentru protejarea potrivită a publicul, iar asta înseamnă că cel mai probabil expunerea la radiaţii va creşte considerabil pentru oamenii care locuiesc în zonele contaminate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit unui test efectuat de Greenpeace în zonele afectate de explozia de la Cernobîl, nivelul contaminării radioactive cu izotopii Cesium-137 şi Stronţium-90 a căzut în ultimii ani, însă persistă în zonele împădurite.

Greenpeace arată că în cazul grâului, nivelul de radiaţii din zonele contaminate, unde locuiesc aproximativ 5 milioane de oameni, au crescut în ultimii ani.

”Aşa cum această contaminare radioactivă va continua pentru următoarele decade, impactul negativ asupra sănătăţii oamenilor din zonă va persista. Mii de copii născuţi chiar la 30 de ani după dezastrul de la Cernobîl consumă în continuare lapte contaminat de radiaţii”, a precizat Greenpeace. 

Testul efectuat de organizaţia non-guvernamentală a scos la iveală că zonele împădurite au devenit adevărate depozite radioactive şi nu pot fi curăţate. 

Expunerea pe termen lung la nivelul de radiaţii din zonele din apropierea Cernobîlului duce la apariţia unor boli cronice. De altfel, medicii din zonele afectate au raportat o creştere semnificativă a cazurilor de cancer în ultimii ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.