Premierul grec Kyriakos Mitsotakis aşteaptă o susţinere fermă din partea Uniunii Europene (UE), potrivit unei surse guvernamentale, în cadrul întâlnirii sale, marţi, cu conducătorii europeni la frontiera greco-turcă, unde mii de migranţi s-au adunat în zona-tampon din Turcia, relatează AFP.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen era aşteptată, împreună cu preşedinţii Consiliului şi Parlamentului europene Charles Michel şi David Sassoli la Alexandroupolis, capitala departamentului de frontieră Evros, înaintea unei declaraţii comune, prevăzute la ora locală 15.30 (şi ora României), la postul de frontieră Kastanies, potrivit serviciilor lui Kyriakos Mitsotakis.
Vicepreşedintele CE Margaritis Schinas, premierul croat Andrej Plenković şi ministrul său de Interne Davor Božinović participă, de asemenea, la această reuniune, potrivit aceleiaşi surse.
Kyriakos Mitsotakis se aşteaptă la ”susţinerea fernă” a partenerilor săi europeni, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.
Ursula von der Leyen a exprimat deja ”susţinerea deplină” a Europei faţă de Grecia. ”Provocarea pe care o are de înfruntat Grecia este o provocare europeană”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, luni, la Bruxelles.
UE a anunţat că şeful diplomaţiei europene Josep Borrell efectuează o vizită la Ankara marţi şi miercuri în vederea unor discuţii ”la nivel înalt” cu privire la situaţia în provincia siriană Idleb, în nord-vestul Siriei.
Kyriakos Mitsotakis a discutat luni la telefon cu preşedintele american Donald Trump despre situaţia de la frontiera greco-turcă. Locatarul Casei Albe şi-a exprimat ”susţinerea faţă de Grecia şi a încurajat-o să-şi protejeze frontierele”, potrivit unei surse guvernamentale.
După ce Turcia - aflată în căutarea unei susţineri în Siria - a anunţat vineri deschiderea frontierelor cu Europa, mii de migranţi şi refugiaţi s-au adunat în zona-tampon dintre Grecia şi Turcia, cerând să treacă în Europa.
Catalogând drept o ”invazie” şi o ”ameninţare asimetrică” această deplasare masivă, guvernul conservator grec a decis să consolideze securitatea postului de frontieră Kastanies cu importante forţe din cadrul armatei şi poliţiei, care au folosit în mai multe rânduri, în ultimele zile, gaze lacrimogene cu scopul de a respinge migranţii.
”De sâmbătă şi până luni seara, 24.203 tentative de intrare ilegală au fost evitate.183 de persoane au fost arestate”, s-a felicitat Guvernul într-un comunicat.
Însă numeroase ONG-uri de apărarea drepturilor omului au averrizat Europa şi Grecia să nu încalce drepturile solicitanţilor de azil.
Lotte Leicht, directoarea secţiei europene a Human Rights Watch (HRW), a îndemnat marţi UE ”să ia măsuri eficiente la frontiera greco-turcă şi care să respecte dreptul la azil şi la demnitate al oamenilor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...