Grecia şi Turcia au convenit joi să discute pentru a evita ciocnirile accidentale în estul Mediteranei, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul eforturilor de a detensiona agravarea disputei care are ca obiect resursele de energie din regiune, transmite Reuters.
Germania conduce la rândul ei eforturile diplomatice pentru extinderea dialogului, iarr cancelarul german a discutat cu preşedintele turc Tayyip Erdogan, prin video conferinţă.
”În urma discuţiilor mele cu liderii grec şi turc, cei doi aliaţi au convenit să înceapă discuţii tehnice, la NATO, pentru a stabili mecanismele pentru evitarea conflictelor militare şi reducerea riscului unor incidente şi accidente în estul Mediteranei”, a declarat Stoltenberg într-un comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Turcia şi Grecia, aliate în cadrul NATO, sunt într-un dezacord vehement legat de pretenţiile pentru rezervele de gaze din estul Mediteranei şi delimitarea platourilor continentale.
Cele două ţări au atras în dispută Uniunea Europeană şi ţările vecine, iar la începutul acestei luni a avut loc o coliziune uşoară între fregate din Turcia şi Grecia.
Grecia a efectuat exerciţii militare în aceea zonă a Mediteranei, alături de Franţa şi Italia, iar Turcia a organizat şi ea exerciţii navale.
”Reducerea conflictului” poate însemna înfiinţarea unor legături de comunicare între armatele rivale aflate în aceeai zonă, aşa cum au procedat Statele Unite cu Rusia în Siria, dar Stoltenberg nu a intrat în detalii.
Erdogan şi Merkel au discutat despre această dispută, iar preşedintele turk a spus că Grecia, Cipru şi ţările care le susţin iau măsuri ”care au agravat blocajul şi tensiunile”.
”Preşedintele nostru a spus că este inacceptabil ca unele ţări să sprijine atitudinea egoistă şi nedreaptă a Greciei”, arată un comunicat al biroului preşedintelui Erdogan, adăugând că acesta este recunoscător eforturilor cancelarului Merkel pentru a contribui la o soluţie.
Grecia, cu susţinerea Uniunii Europene, acuză Turcia de acţiuni agresive şi de încălcarea graniţelor sale maritime.
”Am luat notă de dorinţa secretarului general al NATO de a fi create mecanisme pentru deescaldare...Cu toate acestea, doar îndepărtarea imediată a navelor turceşti de pe platoul continental elen ar constitui o deescaladare”, a spus un diplomat grec.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.