Franţa şi Grecia au trimis luni patru avioane de tip Canadair să ajute în Italia la lupta împotriva unui incendiu care devastează vestul Sardiniei, unde s-a decretat starea de calamitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mobilizate în cadrul Mecanismului Protecţiei Civile al Uniunii Europene (UE), cele două avioane greceşti sunt operaţionale, iar cele două aeronave franceze urmau să sosească.

Misiunea avioanelor este să susţină 7.500 de oameni, şapte avioane de tip Canadair şi 13 elicoptere italiene pe teren.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Autorităţile sarde au decretat starea de urgenţă în urma acestor incendii violente, declanşate de secetă, căldură şi Sirocco, care au distrus peste 20.000 de hectare de pădure, măslini şi culturi în regiunea Oristano. 

Crescători de animale au pierdut, la rândul lor, numeroase oi şi capre, iar locuinţe, sedii agricole şi industriale au ars.

Incendiul face în continuare ravagii, iar salvatori de tem de venirea Mistralului, un vânt din nord, care ar putea modifica traiectoria incendiilor şi ameninţa, în acest fel, noi zone.

O pensionară din Cuglieri, Paola Messana, care deţine 200 de măslini, a fost nevoită să fugă în ultimul moment.

”Am coborât pe drumul comunal. Am parcurs ultimii 300 de metri în flăcări”, declară ea luni la telefon pentru AFP.

”Când am văzut flăcările pe munte, am ştiut că aveau să coboare repede, pentru că era un Sirocco halucinant, un Sirocco care urla. N-am văzut niciodată un Sirocco atât de puternic”, spune ea.

Doi măgari împrumutaţi de către un agricultor pentru a-şi defrişa terenul au murit în incendiu. pagubele în livada sa de măslini erau imposibil de evaluat pentru moment, însă anul acesta a rămas fără recoltă.

”Această regiune este regiunea din Sardinia care produce cel mai bun ulei de măsline. Este o catastrofă totală”, declară ea.

Guvernatorul sard Christian Solinas a decretat starea de calamitate.

”Însă nuse poate efectua o evaluare a pagubelor cazuate de incendii aflate în curs în regiunea Oristano, însă este un dezastru fără precedent. Zeci de mii de hectare de vegetaţie au fost distruse, întreprinderi şi case au ars, au murit animale”, deplânge el într-un comunicat.

Guvernatorul anunţă că i-ascris premierului Mario Draghi pentru a-i cere reîmpădurirea zonelor devastate de foc în cadrul fondurilor destinate relansării economice postcovid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.