Comitetul Antitortură (CPT) al Consiliului Europei a criticat marţi, într-un raport, condiţiile “inacceptabile” pe care sunt nevoiţi săă le suporte mii de migranţi în centrele de primire din Grecia, precum celule “mizerabile” şi aglomerate, lipsa de apă şi de hrană, dar şi relele tratamente aplicate de poliţişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Ţinerea oamenilor în astfel de condiţii poate fi considerată un tratament inuman şi degradant, care, în plus, prezintă riscuri pentru sănătatea publică”, afirmă experţii organizaţiei paneuropene, într-un raport publicat după două vizite la faţa locului, în aprilie şi în iulie 2016.

Delegaţi CPT au mers în 20 de tabere, secţii de poliţie şi puncte de frontieră unde au fost ţinuţi migranţi timp de săptămâni sau luni. De asemenea, ei au vizitat aşa-numitele “hotspots” – tabere destinate înregistrării nou-sosiţilor pe două insule din Marea Egee.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cu aproximativ 3.000 de migranţi şi o capacitate declarant de 1.500 de locuri, tabăra Moria, de pe insula Lesbos, este supraaglomerată, au constatat inspectorii europeni.

Astfel, într-un container de 46 de metri pătraţi, trăiau 43 de persoane, inclusiv o familie cu copii mici şi persoane în vârstă. Într-un cort prevăzut pentru doi, locuiau până la şapte migranţi.

Această situaţie duce la violenţe între migranţi, insistă autorii raportului.

În tabăra de la Salonic, delegaţia, din care a făcut parte şi un medic, a constat că păturile erau infestate cu purici, toaletele erau insalubre, iar mulţi migranţi contractaseră boli de piele, precum râie. De asemenea, existau suspiciuni de cazuri de tuberculoză.

La postul de poliţie Drapetsona, din Pireu, migranţiii sunt ţinuţi în condiţiii “sordide”, în celule similare unor “temniţe”, se afirmă în raport.

CPT a tras un semnal de alarmă şi în legătură cu situaţia moniorilor neînsoţiti. Don totalul de 3.000 de migranţi minori înregistraţi în Grecia în iulie 2016, numai 500 beneficiază de infrastructuri dedicate. Ceilalţi sunt ţinuţi împreună cu adulţi.

Delegaţia a strâns şi mărturii potrivit cărora poliţişti ar fi lovit migranţi cu picioarele şi pumnii sau că i-au legat cu cătuşe de un gard toată oaptea, pentru că au cerut apă sau o pătură.

Potrivit nui expert CPT, dificultăţile subliniate de organizaţia paneuropeană nu rezultă, neapărat, din lipsa de mijloace financiare – în condiţiile în care Grecia beneficiază de fonduri europene pentru migranţi – ci, mai degrabă, din lipsa de organizare şi coordonare între diferitele servicii însărcinate cu îngrijirea migranţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.