Parlamentul grec l-a ales miercuri pe Konstantinos Tasoulas, membru marcant al partidului conservator de guvernământ Noua Democraţie (ND), în funcţia de preşedinte al Republicii Elene, o funcţie care este în esenţă onorifică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Konstantinos Tasoulas, în vârstă de 65 de ani, îi urmează în funcţie Katerinei Sakellaropoulou, prima femeie aleasă preşedinte în urmă cu cinci ani, al cărei mandat expiră la jumătatea lunii martie.

Konstantinos Tasoulas, care a fost preşedinte al parlamentului de la venirea la putere a ND în 2019, a fost ales cu o majoritate de 160 de voturi în parlamentul cu 300 de membri.

Alegerea sa vine după un al patrulea tur de scrutin, datorită sprijinului majorităţii guvernamentale, deoarece tururile anterioare au necesitat o majoritate de 200 de voturi în Adunare, conform Constituţiei Greciei, mult mai mare decât numărul actual de deputaţi ND (157).

Premierul Kyriakos Mitsotakis l-a „felicitat călduros pe Konstantinos Tasoulas”. El s-a declarat pe contul său de X „convins” că îşi va îndeplini rolul important de „simbol al unităţii naţionale”, dar şi de „garant al normalităţii democratice”.

Konstantinos Tasoulas fusese propus de prim-ministru pentru funcţia de preşedinte al Republicii, stârnind critici puternice din partea partidelor de stânga din opoziţie. Potrivit acestora, propunerea contravine tradiţiei vechi de decenii de a numi o persoană din afara partidului de guvernământ pentru a asigura consensul politic pentru un post onorific.

De asemenea, Konstantinos Tasoulas fusese criticat de familiile victimelor celei mai grave catastrofe feroviare din Grecia, care a făcut 57 de morţi în 2023, pentru că nu a depus suficiente eforturi, în calitate de preşedinte al Parlamentului la acea vreme, pentru a face ca ancheta privind tragedia să avanseze.

Născut la 17 iulie 1959 în Ioannina, un oraş din nord-vestul Greciei, Konstantinos Tasoulas este membru al partidului ND şi este parlamentar de 25 de ani. Jurist de formaţie, a fost ministru adjunct al apărării (2007-2009) şi ministru al culturii şi sportului (2014-2015) în plină criză financiară a Greciei. La Ministerul Culturii, a lansat o campanie internaţională activă pentru returnarea frizelor Parthenonului aflate la British Museum din Londra, după ce acestea fuseseră mutate acolo la începutul secolului al XIX-lea de ambasadorul britanic în Imperiul Otoman, Lordul Elgin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.