Germania vrea să cumpere 30 de milioane de doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, care nu a primit încă unda verde în Uniunea Europeană (UE), anunţă joi ministrul-preşedinte al landului Saxonia Michael Kretschmer, relatează AFP.
”Noi pledăm cu forţă în favoarea unui proces de aprobare rapidă în mai”, scrie într-un mesaj postat pe Twitter acest ales conservator din fosta RDG, care a discutat cu ministrul rus al Sănătăţii Mihail Muraşko despre achiziţionarea a 30 de milioane de doze din iunie în august.
Germania doreşte astfel să cumpere 30 de milioane de doze - câte zece milioane de doze pe lună în iunie, iulie şi august - precizează ministrul--preşedinte saxon.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Michael Kretschmer se află de miercuri într-o vizită de mai multe zile în Rusia, într-un context tensionat între Berlin şi Moscova, marcat de comasarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera Rusiei cu Ucraina şi de soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, care a fost îngrijit în Germania în urma unei otrăviri cu noviciok, încarcerat ulterior în Rusia, a cărui stare de sănătate îngrijorează.
Fondul suveran rus (RDIF), care a finanţat dezvoltarea Sputnik V, a anunţat la 8 aprilie că a început negocieri cu Berlinul în vederea unui ”contract de achizţionare anticipat”.
Ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn a justificat decizia Berlinului de a acţiona singur, din cauza refuzului Comisiei Europene (CE) de a negocia în numele Celor 27 achiziţionarea vaccinului Sputnik V, spre deosebire de felul în care a procedat cu alte vaccinuri împotriva covid-19.
Bavaria a negociat, la rândul său, un ”contract preliminar” în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de vaccin rusesc, dacă acesta este autorizat în UE.
Landul Mecklenburg-Pomerania Occidentală a făcut la fel şi a anunţat o precomandă.
Problema folosirii Sputnik V în UE este controversată.
Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a reproşat recent Rusei faptul că face din el un instrument de ”propagandă” în lume.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a stabulit o dată la care să ia o decizie cu privire la Sputnik V.
EMA a examinat timp de 2-4 luni vaccinurile împotriva covid-19 ale altor laboratoare farmaceutice înainte să le aprobe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...