Social-democraţii cancelarului Olaf Scholz au un mic avans faţă de extrema dreaptă la alegerile regionale din Brandenburg, în estul Germaniei, duminică, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne anunţate de posturile publice ARD şi ZDF, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

SPD a obţinut între 31% şi 32% din voturi, iar Alternativa pentru Germania (AfD) între 29% şi 30%, au precizat cele două canale.

Dacă va fi confirmat, rezultatul ar oferi un moment de răgaz rar pentru guvernul de coaliţie al lui Scholz, care a căzut în sondajele de opinie cu un an înainte de alegerile naţionale.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Sondajele din landul Brandenburg au fost urmărite îndeaproape, deoarece SPD-ul lui Scholz a guvernat acolo încă de la reunificarea Germaniei din 1990 şi deoarece circumscripţia electorală a cancelarului se află în capitala landului, Potsdam, în afara Berlinului.

AfD, care este împotriva solicitanţilor de azil, a multiculturalismului, a islamului şi a guvernului Scholz, a sperat să îşi repete recentul succes electoral în est.

În urmă cu trei săptămâni, AfD a uimit clasa politică obţinând, pentru prima dată în istorie, primul loc la un vot parlamentar în landul Turingia din estul ţării şi clasându-se pe locul al doilea cu un scor strâns în landul vecin Saxonia.

În ciuda succesului de la urne, este puţin probabil ca AfD să preia puterea în vreun stat, deoarece toate celelalte partide principale au exclus până acum încheierea unei alianţe de guvernare cu partidul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.