Germania confrmă luni că vrea să cheltuiască în 2022 o sumă-record - de 50 de miliarde de euro - cu armata (Bundeswehr), pe fondul Războiului rus în Ucraina, pentru a fi în măsură să depăşească pragul de 2% din PIB preconizat de NATO ”în următorii ani”, prevede un proiect de buget prezentat luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest proiect de buget, care urmează să fie dezbătut în Parlament în zilele următoare, prevede în 2022 cheltuieli militare în valoare de 50 de miliarde de euro, un ”record”, potrivit unei surse guvernamentale.

Există, în plus, un fond excepţional, în valoare de 100 de miliarde de euro, înfiinţat la începutul lui 2022, dar care urmează să fie utilizat timp de mai mulţi ani.

Aceste decizii ”ne vor pune în situaţia de a atinge obiectivul de 2% din PIB în următorii ani”, porivit acestei surse.

În 2018, prima economie a zone euro a alocat doar 38,8 miliarde de euro apărării germane. Bugetul a crescut treptat în ultimii ani, iar în 2021 a atins suma de 47 de miliarde de euro.

După ani de subinvestiţii, Germania a efectuat la sfârşitul lui februarie un viraj ”istoric”, din cauza invaziei Ucrainei de către armata rusă, care a avut efectul unui electroşoc.

Cancelarul german Olaf Scholz anunţa atunci o anvelopă excepţională - în sumă de 100 de miliarde de euro - în vederea unei modernizări a armatei şi obiectivul unei depăşiri a pragului de 2% cu cheltuielile militare.

Berlinul îşi menţine astfel, în 2022, linia unor cheluieli bugetare importante, după doi an marcaţi de pandemia covid-19, care au necesitat o susţinere importantă a economiei germane.

Începând din 2020, Germania a fost nevoită să-şi abandoneze regulile sacrosancte ale unei austerităţi bugetare - care-i interziceau să împrumute mai mult de 0,35% din PIB anual -, pentru a face faţă crizei sanitare covid-19.

În 2022, Guvernul de coaliţie al Partidului Social Democrat (SPD), Verzilor şi Partidului Liberal (FDP) mizează pe o nouă îndatorare, de 98,7 miliarde de euro, după ce în 2021 s-a îndatorat cu 215,4 miliarde de euro.

Guverul german intenţionează să revină la regula ”frânei bugetare”, începând din 2023, printr-un nou împrumut de doar 7,5 miliarde de euro.

”Germania investeşte puternic în apărare, digitalizare şi tranziţia ecologică, însă ne menţinem, în acelaşi timp, obiectivul de a respecta frâna îndatorîrii prevăzută de către Consttuţia (germană) încă de anul viitor”, anunţa recent ministrul german al Fnanţelor Christian Lindner.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.