Nouă persoane au fost rănite sâmbătă, la Chemnitz, în Germania, în timpul unor demonstraţii între grupări rivale la care au luat parte peste 8.000 de persoane, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Au avut loc ciocniri între demonstranţi de dreapta ultra anti-imigranţi şi cei de stânga.

Oraşul din landul Saxonia este de o săptămână epicentrul mobilizării extremei dreapta germane împotriva străinilor, ca urmare a uciderii în weekendul trecut a unui german de către un solicitant de azil.  

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Adunările s-au derulat fără incidente, în prezenţa unui foarte important dispozitiv de poliţişti pentru a evita confruntările dintre partizanii din cele două tabere. 

Însă ciocniri au avut loc în momentul dispersării demonstranţilor, din cauză că cei mai înverşunaţi dintre ei au căutat să se apropie unii de alţii pentru a se lupta. Poliţia a anunţat că sunt nouă răniţi în urma intervenţiei pentru a evita confruntările directe, se arată într-un comunicat publicat târziu, seara. 

O echipă a televiziunii publice locale MDR a depus plângere după ce a fost agresată în timpul filmării. Un membru al echipei a fost rănit şi aparatul său spart. 

Într-un cartier periferic din Chemnitz, în aceeaşi seară, un bărbat afgan în vârstă de 20 de ani a fost atacat şi rănit de un grup de bărbaţi cu feţele acoperite. Potrivit poliţiei, el a fost uşor rănit. 

În jur de 4.500 de persoane au defilat la chemarea mişcărilor de extremă dreapta, în principal partidul Alternativa pentru Germania (AfD) şi mişcarea Pegida, care este anti-islam şi anti-Merkel.

Unii au strigat "noi suntem poporul", reluând sloganul manifestărilor din timpul căderii regimului comunist din Republica Democrată Germană, în toamna lui 1989, sau "Merkel pleacă!", purtând drapeluri germane. Alţii au arborat portretele victimelor atacurilor comise, potrivit lor, de solicitanţii de azil. 

În paralel, la apelul mai multor asociaţii şi partide politice de stânga, în jur de 3.500 de persoane, potrivit Poliţiei, au demonstrat sub cuvântul de ordine: "inima înaintea urii". "Chemnitz nu este nici gri nici maro" putea fi citit pe un afiş imens atârnat de bustul impozant al lui Karl Marx, situat în faţa Primăriei. 

Chemnitz s-a numit Karl-Marx-Stadt în timpul perisoadei comuniste, în Republică Democrată Germană. 

Guvernul, prin vocea ministreului Afacerilor Externe, Heiko Maas, a susţinut această manifestaţie din urmă, care va fi urmată luni de un concert rock contra xenofobiei, sub sloganul "Noi suntem mai numeroşi". "Germania a cauzat suferinţe inimaginabile Europei. Dacă din nou oamenii demonstrează astăzi pe străzi cu salutul nazist, istoria noastră trecută ne obligă să apărăm cu hotărâre democraţia", a scris el pe Twitter. 

În urmă cu o săptămână, 800 de simpatizanţi ai extremei dreapta au pornit o "vânătoare de străini" în oraş, după uciderea cetăţeanului german care a aprins scânteia înfruntărilor.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.