Armata germană a anunţat marţi retrategrea unei părţi a militarilor germani staţionaţi în prezent în Irak în cadrul unor misiuni de formare şi transferul acestora în Iordania şi Kuwait, din cauza tensiunilor din regiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contingentul german - aproximativ 30 de militari staţionaţi la Bagdad şi Taji, la nord de capitala irakiană - urmează să fie ”redus provizoriu”, iar militarii vizaţi să fie transferaţi în Kuwaitul vecin şi Iordania, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

Această decizie intervine într-un context de tensiuni puternice între Statele Unite şi Iran, după asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Această mutare a trupelor ”va începe în curând”, a declarat purtătorul de cuvânt, fără să ofere alte detalii cu privire la calendar sau numărul militarilor vizaţi.

În afară de militarii desfăşuraţi în apropierea capitalei irakiene, Germania are trupe în Kurdistanul irakian, tot în misiunii de antrenament al forţelor de securitate locale.

În total, Berlinul a desfăşurat aproximativ 120 de militari în Irak, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

”O REFECŢIE PE CARE AR TREBUI S-O AVEM TOŢI”

Anunţarea retragerii parţiale din Irak a fost comunicată prin curier de către Ministerul Apărării Camerei Deputaţilor, care încadrează strict misiunile militare germane.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a recunoscut într-un interviu acordat luni seara postului public de radio că retragerea trupelor occidentale din Irak este ”o reflecţie pe care ar trebui s-o avem toţi” dat fiind contextul.

”Nu există vreo ţară membră a coaliţiei împotriva SI care să vrea să rămână în Irak dacă nu este dorită”, a adăugat el, referindu-se la adoptarea duminică în Parlamentul irakian a unei moţiuni care cere retragerea coaliţiei internaţionale din ţară.

”Parlamentul a adoptat această rezoluţie. Într-un final, Guvernului îi revine să decidă, iar de aceea noi vorbim în prezent cu el”, a subliniat ministrul german.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.