Germania - care se reînarmează după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a aprobat joi achiziţionarea din Israel a unui sistem de apărare antirachetă de tip Arrow-23, un acord ”istoric” care urmează să contribuie şi la securizarea spaţiului aerian european, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sistemul de tip Arrow - a cărui livrare urmează să aibă loc în 2025 - ”va pregăti apărarea aeriană germană pentru viitor”, a declarat ministrul german al Apărării Boris Pistorius la semnarea acordului comercial, la Berlin, cu omologul său israelian Yoav Gallant.

”Este, fără exegerare, o zi istorică pentru naţiunile noastre”, a subliniat Pistorius.

Israelul a prezentat acest contract - în valoare de 3,5 miliarde de dolari - drept ”cel mai mare semnat vreodată” de către Israel, a cărui industrie a apărării este un sector-far.

Acest acord este ”emoţionant pentru fiecare evreu”, în contextul în care are loc la ”doar 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial” şi ”tragediei Holocaustului”, a declarat, la rândul său, Gallant.

Sistenul de tip Arrow este dezvoltat şi fabricat de către întreprinderea Israel Aerospace Industries (IAI), în colaborare cu constructorul de avioane american Boeing.

Arrow-3 - nivelul superior al acestui dispozitiv antirachetă - este destinat interceptării rachetelor deasupra atmosferei şi are o rază de acţiune de până la 2.400 de kilometri.

Acest armament are o rază de acţiune mai mare celei a sistemului american de părare antiaeriană de tip Patriot şi sistemului IRIS-T, folosit în prezernt de Germania.

Berlinul a prevăzut să adauge dispozitivul Arrow acestor două sisteme, pentru a-şi forma proiectul unui scut antirachetă european, lansat de către Olaf Scholz după lansarea invaziei ruse a Ucrainei.

Aceastei iniţiative i s-au alăturat, până în prezent, 19 ţări - dar nu şi Polonia, Italia sau Franţa, care îndeamnă la altă abordare strategică şi industrială, bazată pe echipamente europene.

Prin Arrow-3, ”Israelul îşi aduce o contribuţie foarte importantă securităţii noastre în Germania, securităţii noastre în Europa, securităţii spaţiului nostru aerian”, un lucru care contează mult ”în situaţia ameninţării actuale”, subliniază Pistorius.

Germania a angajat, de la începutul lui 2022, o cotitură istorică după mai multe decenii de subinvestiţii în apărarea sa, angajând un fond în valoare de 100 de miliarde de euro în favoarea armatei germane (Bundeswehr).

După epuizarea acestui fond, eforturile bugetare este necesar să continue, dacă Berlinul vrea să aloce 2% din PIB apărării, la fel ca marile puteri din cadrul NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.