Berlinul acuză Rusia că a spionat partide germane printr-o serie de atacuri cibernetice şi se teme că Moscova se va folosi de aceste atacuri pentru a divulga informaţii cu speranţa de a influenţa alegerile generale de anul viitor, relatează Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Politicieni şi angajaţi ai unor partide au primit pretinse e-mailuri de la sediul NATO ce conţineau un link care, la accesare, a instalat programe spion pe computerul destinatarului, a anunţat filiala din Berlin a Biroului Federal pentru Informaţii (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, BSI).

Potrivit unor ziare şi televixziuni germane, atacurile au avut loc pe 15 şi 24 august şi ar fi fost comise de hackeri controlaţi de statul rus.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un document BSI în care politicienii sunt avertizaţi în legătură cu atacurile a fost distribuit ulterior.

"Ţinând cont de situaţia din America, pentru mine este important ca partidele să fie protejate de spionaj", a declarat directorul BSI Arne Schoenbohm.

El se referea astfel la o serie de atacuri cibernetice care au vizat Partidul Democrat anul acesta, în urma cărora echipa de campanie a candidatei Hillary Clinton a acuzat Rusia că se află în spatele dezvăluirii, în iulie, a unor e-mailuri.

Berlinul se teme că, la fel ca în Statele Unite, hackeri ar putea să divulge informaţii de partid confidenţiale cu scopul de a influenţa opinia publică înaintea alegerilor generale de anul viitor.

BSI a acuzat Rusia, în mai, de comiterea unei serii de atacuri cibernetice în lume, inclusiv un caz care a vizat, anul trecut, Bundestagul, Camera Inferioară a Parlamentului german.

Această operaţiune atribuită grupului de hackeri Sofacy - cunoscut şi ca APT28, Pawn Storm, Fancy Bear sau Sednit - a vizat de asemenea membri NATO şi a oprit transmisia postului TV5Monde.

Însă, spre deosebire de atacul de anul trecut, cel din acest an a vizat, pe lângă anumite grupuri parlamentare, operaţiuni mai largi de partid, precum reţeaua regională a Uniunii Creştin-Democrate din landul Saarland (vest) şi sediul federal al Die Linke.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.