Georgienii votează sâmbătă în alegeri legislative cruciale pentru viitorul ţării lor, împărţită între o opoziţie proeuropeană şi un partid aflat la putere care este acuzat de o derivă autoritaristă prorusă, un scrutin pătat de acte de violenţă, catalogate drept ”profund îngrijorătoare” de către şefa statului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 8.00 (7.00, ora României), au constatat jurnalişti AFP. Ele se închid la ora locală 20.00 (19.00, ora României), iar ulterior se anunţă sondaje la ieşirea de la urne.

Sondaje recente arată că o alianţă fără precedent a formaţiunilor din opoziţie ar putea să înfrângă Partidul Visul Georgian (conservator) al miliardarului Bidzina Ivanişvili, care trage din umbră, de zeci  de ani, sforile puterii în această fostă republică sovietică din Caucaz cu patru milioane de locuitori.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Între cele patru partide din opoziţie se află Mişcarea Naţională Unită a fostului preşedinte încarcerat Mihail Saakaşvili, inamicul jurat al lui Ivanişvili.

Însă rezultatul votului rămâne dificil de prevăzut, iar numeroase persoane sondate se declară indecise sau au refuzat să-şi dezvăluie preferinţa.

Este vorba despre un scrutin proporţional în vederea alegerii a 150 de deputaţi în Parlament. El este supravegheat de către observatori de la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

”În această seară, va fi o victorie pentru întreaga Georgie”, şi-a exprimat speranţa preşedinta proeuropeană Salome Zurabişvili, care se află în ruptură cu Guvernul, după ce a votat.

”Această zi va determina viitorul ţării”, a subliniat ea.

Bruxellesul a avertizat că rezultatul votului va determina şansele aderării la Uniunea Europeană (UE) ale Georgiei - care a înscris în Constituţie această aspiraţie.

RISC DE TULBURĂRI

Sâmbătă după-amiaza, cu cinci ore înainte de închiderea secţiilor de votare, prezenţa la vot era de 41,62%, mai amare decât în 2016 (34,79%) şi 2020 (36,45%).

Supravegheat de către observatori internţaionali, scrutinul a fost marcat de mai multe incidente, postate larg online.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat sâmbătă după-amiaza că i-au fost trimise 133 de reclamaţii cu privire la încălcări ale secretului votului, incidente în afara secţiilor de votare, obstacole în activitatea observatorilor.

O înregistrare video a unei încăierări într-o secţie de votare la Tbilisi a determinat-o pe Salome Zurabişvili să-i ceară ministrului de Interne să acţioneze.

Într-un mesaj video, ea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ”incidente violente profund îngrijorătoare (...) în diverse secţii de votare”.

Asociaţia tinerilor avocaţi, care observă aceste alegeri legislative, a anunţat ”încălcări electorale semnificative”.

Imagini care par să surprindă o introducere de voturi în urne la Sadakhlo, un sat din estul ţării, au fost partajate de către opoziţie. Comisia Electorală a anulat buletinele de vot în acest birou.

Opozanta Tina Bokuceava, a acuzat ”huligani” din Visul Georgian că ”se agaţă de putere” şi ”subminează procesul electoral”, acuzaţii respinse de către partidul la putere.

La Tbilisi, Ghiorghi Kipşidze, un muzian în vârstă de 48 de ani, crede în viztoria opoziţiei. ”Majoritatea georgienilor a înţeles că Guvernul actual ne duce către mlaştina rusă şi ne îndepărtează de Europa”.

Alt alegător, Giga Abuladze, a ales invers, considerând că Visul Georgian munceşte ”pentru popor” şi că trebuie să fii ”prieten” cu UE, dar şi cu Moscova.

Expertul Gela Vasadze de la Centrul de Analiză Strategică privind Georgia a avertizat cu privire la un risc de ”tulburări postelectorale”, dacă ”partidul aflat la putere încearcă să rămână indiferent de rezultat”.

În cazul unei victorii, alianţa opoziţiei a promis reforme electorale, judiciare şi abrogarea unor legi contestate promulgate recent.

Ea vrea să formeze un Guvern de coaliţie, iar apoi să organizeze un nou scrutin, peste un an, care să reflecte mai bine voinţa alegătorilor.

Visul Georgian, care se află la putere din 2012, este acuzat de faptul că a intrat într-o spirală către impunerea unui regim autoritaist prorus şi de îndepărtarea Georgiei de UE şi NATO - care are de asemenea ambiţia să adere.

TEMERI CU PRIVIRE LA O ”UCRAINIZARE”

Unii dintre liderii partidului sunt foarte critici cu Occidentul, pe care Bidzina Ivanişvili l-a catalogat drept ”partidul mondial al războiului”, care ar trata Georgia, victima sa, drept ”carne de tun”.

Această fostă republică sovietică de la malul Mării Negre rămâne foarte marcată de un Război-fulger în 2008 cu armata rusă.

Rusia, la rândul său, a instalat baze militare în două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, cărora le-a recunoscut independenţa proclamată unilateral.

În acest context, partidul de la putere a făcut campanie prezentându-se drept singurul capabil să împiedice o presupusă ”ucrainizare” a Georgiei.

Guvernul spune că vrea să obţină trei sferturi dintre mandatele din Parlament, care să-i permită să modifice Constituţia şi, în virtutea proiectului său, să interzică partidele de opoziţie prooccidentale.

Premierul Irakli Kobakhidze dădea asigurări miercuri că vrea o integrare în UE, acuzându-i totodată pe liderii europeni, la un miting, de ”respingerea dogmelor creştine”.

LEGI CONTROVERSATE

Georgia a fost zguduită în mai de mari manifestaţii împotriva unei legi cu privire la ”influenţa străină”, inspirată de o legislaţie rusă cu privire la ”agenţi străini” folosită cu scopul de a zdrobi societatea civilă.

Bruxellesul a ”îngheşat” apoi procesul aderării Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni unor lideri georgieni.

Altă cauză a tensiunilor cu Occidentul este promulgarea recentă a unei legi care restrânge puternic drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexulailor şi transsexualilor în Georgia, o ţară de tradiţie creştină ortodoxă, în care ostilitatea faţă de minorităţile sexuale rămâne puternică.

Kremlinul a denunţat vineri tentative de ”amestec” al Occidentului în alegerile legislative prin care încearcă să ”răsucească braţul Tbilisiului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.