Cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Georgia, zeci de mii de persoane au manifestat, duminică, pentru a-şi arăta ataşamentul faţă de Uniunea Europeană, relatează Ouest France.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Opoziţia proeuropeană din această mică ţară din Caucaz, formată din patru alianţe principale, se va confrunta sâmbătă, 26 octombrie, cu partidul conservator la putere, Visul georgian, acuzat de detractorii săi de autoritarism pro-rus şi de devierea planurilor Tbilisiului de aderare la Uniunea Europeană.

Pe străzile din centrul capitalei Tbilisi, mulţi manifestanţi purtau steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului. Alţii agitau în întuneric pancarte pe care scria: „Georgia alege UE”.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la „alunecarea” Georgiei „spre autoritarism”, calificând alegerile drept un „test crucial”.

Uniunea Europeană sau Rusia

Mulţimea s-a adunat în Piaţa Libertăţii la apelul mai multor ONG-uri care doreau să „îşi arate hotărârea de a continua pe calea aderării” la UE.

Sondajele recente din ultimele zile sugerează că alianţa opoziţiei ar putea obţine suficiente voturi la 26 octombrie pentru a învinge Visul Georgian, partidul miliardarului Bidzina Ivanishvili. În vârstă de 68 de ani, acesta a ţinut frâiele puterii pe sub mână în ultimii zece ani, fără a deţine vreo funcţie guvernamentală.

Rezultatele vor fi analizate cu atenţie la Bruxelles, într-un moment în care liderii europeni se tem că Georgia se îndepărtează de ambiţia sa de a adera la UE. Cu toate acestea, obiectivul aderării la UE este înscris în Constituţia acestei foste republici sovietice.

Preşedinta proeuropeană Salome Zurabishvili, care se află în conflict cu guvernul, dar are puteri foarte limitate, a prezentat scena la începutul lunii octombrie, într-un interviu acordatAFP: "Avem un cvasi-referendum pentru a alege între Europa şi întoarcerea la un trecut rusesc incert".

De cealaltă parte, oligarhul şi fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili critică în mod regulat Occidentul şi a făcut apel la susţinătorii săi să voteze pentru partidul său, Visul georgian, pentru a „alege între sclavie şi libertate, supunere faţă de puterile străine şi suveranitate, război şi pace”.

Votul din 26 octombrie, pe care observatorii îl consideră a fi unul dintre cele mai importante din ţară de la căderea URSS, vine după mai multe valuri de proteste antiguvernamentale, conduse în special de tineri.

În mai, manifestanţii au ieşit masiv în stradă împotriva unei legi privind „influenţa străină”, criticată în Occident pentru că ar fi inspirată din legislaţia rusă privind „agenţii străini”, utilizată pentru reprimarea disidenţilor.

Bruxelles-ul a îngheţat imediat procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni oficialilor georgieni acuzaţi că au autorizat o „reprimare brutală” a manifestanţilor. Tbilisi a reacţionat ameninţând cu „revizuirea” relaţiilor sale diplomatice cu Washingtonul.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la „alunecarea” Georgiei „spre autoritarism”, calificând alegerile drept un „test crucial”.

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.