Nici Rusia, nici Ucraina nu au şanse să-şi atingă obiectivele militare pe care şi le-au propus, aşa că războiul se va încheia probabil la masa negocierilor, a declarat generalul Mark Milley, şeful Statului Major interarme al armatei americane, într-un interviu pentru Financial Times.
Generalul Mark Milley a fost unul dintre cei mai proeminenţi susţinători americani ai unui acord negociat între Kiev şi Moscova şi încă mai crede că războiul se va încheia la masa negocierilor, fără ca vreuna din părţi să-şi atingă obiectiele militare, notează Financial Times.
"Va fi aproape imposibil pentru ruşi să îşi atingă obiectivele politice prin mijloace militare. Este puţin probabil ca Rusia să invadeze Ucraina. Pur şi simplu nu se va întâmpla", a declarat generalul Milley.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"De asemenea, este foarte, foarte dificil pentru Ucraina în acest an să îi dea afară pe ruşi de pe fiecare centimetru din Ucraina ocupată", a continuat el. "Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Dar este extraordinar de dificil. Şi ar necesita, în esenţă, prăbuşirea armatei ruse", a arătat Milley.
Întrebat dacă momentul pentru diplomaţie între Moscova şi Kiev a trecut, Milley a spus: "Suntem la câteva săptămâni distanţă de începutul primăverii, dar este o fereastră în mişcare. Există oportunităţi în orice moment".
Cu toate acestea, el recunoaşte că ambele părţi deocamdată se ţin "destul de tare de obiectivele lor" şi nu sunt dispuse să negocieze.
Generalul Milley spune că acest conflict este un ecou al unei lecţii din cel de-al Doilea Război Mondial şi anume că agresiunea trebuie oprită "cu fermitate, descurajare, putere militară", deşi admite că, având în vedere arsenalul nuclear al Rusiei, miza este acum mai mare. "În acest caz particular, este o ţară împotriva unei ţări care este mare şi care este înarmată nuclear. Aşa că trebuie să fii foarte, foarte conştient de gestionarea escaladării. În acelaşi timp, trebuie să susţii principiile pentru care au fost fondate Naţiunile Unite şi pe care se bazează ordinea internaţională", a arătat generalul.
Pentagonul îşi revizuieşte în prezent stocurile de armament şi ar putea fi nevoit să-şi majoreze cheltuielile militare după ce a văzut cât de repede a fost folosită muniţia în timpul războiului din Ucraina, a mai declarat cel mai înalt oficial militar american.
Preşedintele şefului Statului Major Întrunit spune că revenirea tacticilor de război terestru din secolul XX în Europa îi forţează pe planificatorii americani să reconsidere ipotezele de la care au plecat în ultimele decenii şi care i-au determinat pe strategii militari să recalibreze capacităţile pentru combaterea terorismului şi luptă neregulată în teatre precum Irak şi Afganistan. "Una dintre lecţiile acestui război este rata foarte mare de consum a muniţiilor convenţionale, iar noi ne reexaminăm propriile stocuri şi propriile planuri pentru a ne asigura că am înţeles corect", a declarat Milley în interviul acordat Financial Times. "Încercăm să facem o analiză pentru a putea apoi să estimăm care credem că ar fi adevărata nevoie. Şi apoi trebuie să introducem acest lucru în buget", a arătat el. "Muniţia este foarte scumpă", a adăugat generalul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.