Un oficial rus a declarat joi după-amiază că inclusiv sistemul informatic al gigantului Gazprom a fost infectat de ransomware-ul GoldenEye în timpul atacului cibernetic masiv, care a lovit în urmă cu două zile instituţii, companii, bănci şi aeroporturi din Rusia, Ucraina, Marea Britanie, Spania, Danemarca, România, Germania, precum şi din Statele Unite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gazprom a refuzat să comenteze cu privire la atacul cibernetic, dar printre companiile lovite de ransomware s-a numărat şi gigantul petrolier Rosneft, care este controlat asemenea Gazprom de către guvernul de la Moscova.

Ransomware-ul GoldenEye a blocat în urmă cu două zile sistemele informatice a mii de firme din peste 60 de ţări, pornind din Rusia şi Ucraina, dar extinzându-se cu rapiditate în Europa Vestică, Statele Unite şi chiar Australia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Printre companiile vizate de ultimul atac cibernetic de tip ransomware, care s-a răspândit extrem de rapid marţi după-amiază din Ucraina şi Rusia spre Europa Vestică, se numără şi multinaţionale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk şi Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse şi ucrainene au fost iniţial ţinta atacului cibernetic cu ransomware-ul GoldenEye.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a anunţat că agenţia ”răspunde urgent” în urma noului atac cibernetic şi colaborează ”cu statele membre şi cu partenerii cheie din industrii pentru a stabili natura întreagă a acestui atac cibernetic”.

De asemenea, mai mulţi operatori de telecomunicaţii au fost afectaţi de virus, care se răspândeşte asemenea ransomware-ului WannaCry.

O companie rusă de securitate cibernetică susţine că utilizatorilor li s-au cerut 300 de dolari în criptovalută pentru a-şi debloca calculatoarele blocate de GoldenEye.

Gigantul Rosneft - cea mai mare companie petrolieră a Rusiei - a anunţat că a reuşit să evită consecinţe serioase în urma atacului cibernetic, după ce a trecut la ”un sistem de rezervă pentru gestionarea proceselor de producţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.