Statele Unite au anunţat că au cerut Consiliului de Securitate al ONU să voteze proiectul de rezoluţie prin care solicită ca Israelul şi Hamas să pună în aplicare "fără întârziere" acordul de încetare a focului în Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor surse diplomatice, votul este prevăzut pentru luni, dar nu a fost confirmat de preşedinţia sud-coreeană a Consiliului.

"Membrii Consiliului nu trebuie să lase să treacă această ocazie şi trebuie să vorbească cu o singură voce în sprijinul acestui acord", a precizat într-un comunicat Nate Evans, purtătorul de cuvânt al misiunii SUA la ONU, în timp ce Statele Unite, aliat al Israelului, au fost criticate pentru că au blocat mai multe proiecte de rezoluţie care cereau încetarea focului în Gaza.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

A treia versiune a planului, "acceptată" de Israel

La sfârşitul lunii mai, preşedintele american Joe Biden a dezvăluit ceea ce el considera a fi un plan israelian de a trece de la o încetare temporară a focului la o pace durabilă în Gaza în trei etape, fiecare dintre ele având o durată de aproximativ patruzeci de zile. Americanii plasează în mod clar responsabilitatea principală pentru acceptarea acestui plan pe Hamas. După cum arată clar proiectul de rezoluţie.

Cea de-a treia versiune a textului distribuit duminică statelor membre "salută" această propunere. Spre deosebire de versiunile anterioare, aceasta precizează, de asemenea, că planul a fost "acceptat" de Israel. Ea invită Hamas "să îl accepte şi el şi cere ambelor părţi să pună în aplicare integral termenii acestuia, fără întârziere şi fără condiţii".

Ca răspuns la solicitările formulate de mai multe state membre de la începutul negocierilor, în urmă cu o săptămână, noul text precizează conţinutul planului. Acesta prevede că, în cazul în care prima fază - o încetare a focului "imediată şi completă", eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas şi un "schimb" de prizonieri palestinieni, retragerea armatei israeliene din "zonele populate din Gaza" şi intrarea ajutorului umanitar - durează mai mult de şase săptămâni, încetarea focului va fi menţinută "atâta timp cât negocierile continuă".

ONU se străduieşte să vorbească pe o singură voce

Potrivit unor surse diplomatice, mai mulţi membri ai Consiliului au avut serioase rezerve faţă de cele două versiuni anterioare ale textului american, în special Algeria, care reprezintă grupul arab, şi Rusia, care are drept de veto.

De la atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie şi de la riposta Israelului în Gaza, Consiliul de Securitate s-a străduit să vorbească pe o singură voce. După două rezoluţii axate în principal pe ajutorul umanitar, la sfârşitul lunii martie, acesta a cerut în cele din urmă o "încetare imediată a focului" pe durata Ramadanului, iar Statele Unite au decis să se abţină de data aceasta.

În urma deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie de la sfârşitul lunii mai, prin care se ordonă Israelului să oprească ofensiva de la Rafah, Algeria a transmis un proiect de rezoluţie prin care se cere o încetare imediată a focului şi, mai precis, oprirea ofensivei de la Rafah. La momentul respectiv, Statele Unite au considerat că un astfel de text "nu ar fi de niciun ajutor".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.