UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a estimat, sâmbătă, că 800.000 de persoane au fugit din Rafah de la 6 mai şi de la apelurile la evacuare lansate de armata israeliană înainte de lansarea operaţiunilor terestre în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, relatează leparisien.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Rafah, "800.000 de persoane (...) au fost nevoite să fugă de când forţele israeliene au început operaţiunea militară în zonă, la 6 mai", a declarat, la X, Philippe Lazzarini, şeful Unrwa.

"Ca răspuns la ordinele de evacuare prin care li se cerea oamenilor să fugă în aşa-zisele zone sigure, aceştia s-au îndreptat în principal către zone din centrul (Fâşiei Gaza) şi către Khan Younès (sud), inclusiv în clădiri distruse", a adăugat el.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Începând din 6 mai, armata israeliană a ordonat locuitorilor din mai multe cartiere din estul oraşului Rafah să evacueze, înainte de a începe bombardamentele şi "operaţiunile ţintite" la sol pentru a elimina ultimele batalioane Hamas din zonă, potrivit armatei.

Potrivit ONU, un milion de locuitori din Gaza care fug din calea luptelor şi a bombardamentelor s-au adăugat locuitorilor din Rafah, masaţi în acest oraş de la frontiera egipteană, ajungând la un total estimat la 1,4 milioane de persoane.

De la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie, declanşat de atacurile Hamas pe teritoriul israelian, "palestinienii au fost nevoiţi să fugă de multe ori în căutarea unui loc sigur, pe care nu l-au găsit niciodată, nici măcar în adăposturile UNRWA", spune Philippe Lazzarini pe X. "Afirmaţia că locuitorii din Gaza pot merge în zone sigure sau umanitare este falsă (....). Nu există zone sigure în Gaza", a spus Lazzarini.

"Zonele în care oamenii fug astăzi nu au apă potabilă sau instalaţii sanitare", a adăugat el.

Operaţiunea terestră de la Rafah, anunţată cu luni în urmă de Israel, a stârnit o puternică opoziţie din partea comunităţii internaţionale, în faţa temerilor legate de un carnagiu în rândul civililor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.