Adunarea Generală a ONU a cerut miercuri, cu o majoritate foarte largă, o încetare imediată şi necondiţionată a focului în Gaza, un apel simbolic respins de Israel şi Statele Unite, potrivit AFP.
"Suntem recunoscători pentru acest sprijin copleşitor", a declarat ambasadorul palestinian Riyad Mansour.
"Vom continua să batem la uşa Consiliului de Securitate şi a Adunării până când va fi instituită o încetare a focului", a adăugat diplomatul, care în timpul dezbaterilor a făcut apel la comunitatea internaţională să pună capăt "coşmarului" locuitorilor din Gaza.
"Gaza este inima însângerată a Palestinei şi o rană deschisă pentru umanitate", a spus el atunci, referindu-se la imaginile de suferinţă care ar trebui să "bântuie conştiinţa lumii".
Rezoluţia, adoptată în aplauze cu 158 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 13 abţineri, cere "o încetare imediată, necondiţionată şi permanentă a focului" şi "eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor", similar textului blocat în urmă cu câteva săptămâni în Consiliul de Securitate de un veto american.
La sfârşitul lunii noiembrie, Statele Unite şi-au folosit din nou dreptul de veto pentru a-şi proteja aliatul, Israelul, care desfăşoară de peste un an o ofensivă militară în teritoriile palestiniene, ca represalii la atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.
Americanii, ca şi Israelul, au insistat să condiţioneze armistiţiul de eliberarea ostaticilor şi, de data aceasta, au împiedicat Consiliul să ceară o încetare a focului "imediată, necondiţionată şi permanentă" în Gaza.
Această poziţie a fost repetată miercuri. Rezoluţia, a cărei adoptare ar fi "ruşinoasă", "riscă să transmită un mesaj periculos Hamasului că nu este nevoie să negocieze sau să elibereze ostaticii", a declarat ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, înainte de vot, în timp ce ministrul israelian al Apărării a vorbit miercuri despre "o şansă" a unui acord pentru eliberarea lor.
"Votul de astăzi nu este un vot de compasiune, este un vot de complicitate", o "trădare" şi un "abandon" al ostaticilor, a declarat ambasadorul israelian Danny Danon.
Obişnuită să preia ştafeta Consiliului, care este în mare parte paralizat în chestiuni fierbinţi precum Gaza şi Ucraina, Adunarea Generală a adoptat fără surprize această rezoluţie fără caracter obligatoriu, care solicită, de asemenea, accesul sigur şi "neîngrădit" la ajutorul umanitar la scară largă şi denunţă orice încercare de "înfometare a palestinienilor".
Reprezentanţii a zeci de state membre au urcat pe podium înainte de vot pentru a-şi exprima sprijinul pentru palestinieni şi pentru încetarea războiului din Gaza.
"Gaza nu mai există, este distrusă", a declarat ambasadorul Sloveniei, Samuel Zbogar.
"Istoria este cel mai aspru critic al inacţiunii", a avertizat el, denunţând eşecul "din nou şi din nou" al Consiliului de Securitate, din care ţara sa este membru nepermanent.
Rezoluţia adoptată miercuri îl invită, de asemenea, pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să prezinte "propuneri" pentru a sprijini "respectarea principiului responsabilităţii" prin intermediul mecanismelor existente sau prin crearea unora noi pe baza experienţei anterioare.
De exemplu, Adunarea Generală a creat un mecanism internaţional pentru a ajuta la colectarea de dovezi ale crimelor comise în Siria de la începutul războiului civil în 2011.
O a doua rezoluţie, adoptată cu 159 de voturi pentru, 9 "împotrivă" şi 11 "abţineri", solicită Israelului să permită Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să îşi continue operaţiunile în teritoriile palestiniene, care sunt ameninţate de o lege israeliană recentă.
Israelul acuză angajaţii agenţiei de implicare în atacurile din 7 octombrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.