Comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) s-a întâlnit în principal online, din cauza pandemiei covid-19, la 50 de ani de laprimul Gay Pride de la New York, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Câteva manifestaţii mici au marcat această aniversare, însă esenţialul a avut loc sub eticheta Global Pride, o manifestaţie virtuală.

London Pride este unul dintre principalele evenimente ale calendarului mândriei gay.

Un mic grup de 15 persoane - între care şi Peter Tatchell, un veteran al mişcării - care au purtat măşti de protecţie în culorile curcubeului, a ieşit în stradă pentru a sărbători înfiinţarea, în urmă cu 50 de ani, a London Gay Liberation Front.

”Vrem să refacem din această manifestaţie un eveniment pentru drepturile comunităţii LGBT”, departe de derivele comerciale ale sărbătorii, a insistat activistul, în vârstă de 68 de ani.

Unele manifestaţii au fost transmise în direct pe un ecran uriaş la Piccadilly Square, iar primarul Londrei Sadiq Khan şi-a exprimat pe Twitter susţinerea.

La Berlin, poliţia a estimat la 3.500 numărul persoanelor care au defilat pe o temperatură de aproape 30 de grade Celsius. Iar ministrul german de Externe Heiko Maas şi-a exprimat pe Twitter susţinerea faţă de comunitatea LGBT din întreaga lume. ”Fiţi mândri de voi! indiferent pe cine iubiţi, indiferent unde trăiţi”.

La Viena, aproximativ 300 de maşini şi motociclete decorate cu steaguri curcubeu sau unicorni au făcut paradă. Potrivit organizatorilor, aproximativ 5.000 de spectatori au salutat cortegiul, o versiune redusă a paradei anuale la care iau parte, de obicei, câteva sute de mii de persoane.

Online, manifestaţia mondială Global Pride, al cărei motto a fost "Exist, persist, resist" a început la ora 5.00 GMT (8.00, ora României) la Londra.

În Statele Unite, fostul preşedinte Barack Obama a trimis un mesaj video în care aduce un omagiu clienţilor barului newyorkez Stonewall Inn, care s-a răzvrătit în 1969 împotriva uneia dintre nenumăratele descinderi ale poliţiei, lansând de facto mişcarea contemporană în favoarea drepturilor homosexualilor.

”Mulţumită mişcării pe care au lansat-o şi zecilor de ani de muncă ce au urmat, căsătoria între persoane de acelaşi sex a devenit legală în ţară în urmă cu cinci ani, iar luna aceasta Curtea Supremă a decis că un angajator nu poate să discrimineze angajaţi LGBTQ”, subliniază el.

”MARŞ DIGITAL”

Candidatul democrat la alegerile przidenţiale din noiembrie, Joe Biden, a evocat Curtea Supremă şi a apreciat că sărbătoarea este ”deosebit de emoţionantă anul acesta”.

În Argentina, clădirile publice şi monumentele au fost iluminate în culorile curcubeului, iar activişti organizează o săptămână de celebrări online, în pofida faptului că Gay Pride are de obicei în noiembrie în această ţară.

Activişti homosexuali  din Mexic au cerut să se facă dreptate împotriva crimelor urii, într-un ”marş diigtal”.

”Azi ne gândim la lesbienele, gay-ii, travestiţii, transsexualii şi intersexualii asasinaţi din cauza identităţii lor sau orientării lor sexuale”, au anunţat organizatorii celui de-al ”42-lea marş LGBTTTI + Digital Pride March".

”O dată la trei zile, anul trecut, a fost ucisă o persoană. Numai 10% dintre aceste crime au fost considerate crime, anchetate şi pedepsite drept crime ale urii”, subliniază într-un comunicat organizatorii.

Ei i-au îndemnat pe participanţi să se înregistreze în timp ce mărşăluiesc, cântă sau dansează în casele lor şi să fifuzeze imaginile pe Instagram sau TikTok cu hashtagul #ElOrgulloPermance.

Un bărbat care merge zâmbind de la un capăt la altul al casei sale cu o sutană şi o cruce pictate în culorile curcubeului este unul dintre miile de înregitrări video, fotografii şi mesaje difuzate.

În altă înregistrare, un bebeluş care zâmbeşte poartă pantaloni albi cu o bandă în culorile steagului gay.

De asemenea, aproximativ 200 de persoane au mărşăluit de-a lungul Reforma, principalul bulevard din Ciudad de Mexico, încălcând astfel măsuri de izolare impuse din cauza pandemiei covid-19, care a antrenat, în această ţară cu 127 de locuitori, moartea a aproape 25.800 de oameni şi a contaminat 208.400.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.