Gardienii Revoluţiei, armata de elită iraniană, au anunţat că au dejucat o tentativă a unor ”inamici” de sabotare a unor rachete iraniene pentru ca acestea ”să explodeze în zbor”, a anunţat duminică agenţia iraniană Fars, relatează AFP.
”Ei au încercat tot ce-au putut pentru a sabota o mică piesă pe care noi o importăm şi a face astfel încât rachetele noastre să nu-şi atingă ţinta şi să explodeze în zbor”, a declarat comandantul Diviziei aerospaţiale a Gardienirlor Revoluţiei, Amir Ali Hajizadeh, citat de fars.
”Însă ei n-au putut să facă nimic, pentru că am văzut această tentativă încă de la început şi am consolidat acest sector”, a adăugat el, acuzând ”inamici” ai Iranului de sabotaj, fără să numească vreo ţară.
Potrivit lui Hajizadeh, tentative de sabotaj similare au avut loc în trecut, vizând sectoarele nuclear şi petrolier.
Potrivit unor informaţii dezvăluite de ziarul american New York Times (NYT) în februarie, administraţia americană a lui Donald Trump a susţinut un program secret, menit să saboteze rachete iraniene.
Washingtonul încerca, potrivit cotidianului american, să ”strecoare piese şi material defecte în lanţul de aprovizionare a industriei aerospaţiale iraniene”, în cadrul unei campanii vizând să slăbească armata Teheranului.
Iranul şi-a limitat dezvoltarea programului nuclear în cadrul Acordului de la Viena, încheiat în 2015, care prevede o ridicare a sancţiunilor impuse ţării, însă Teheranul continuă să-şi dezvolte programul rachetelor balistice.
În mai 2018, Donald Trump s-a retras din acodul în dosarul nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni dure Republicii islamice.
Programele balistice ale Republicii islamice îngrijorează Occidentul, care o acuză că vrea să crească raza de acţiune a rachetelor sale şi să destabilizeze Orientul Mijlociu şi Israelul, inamicul jurat al Teheranului. Unii generali iranieni afirmă cu regularitate că vor distrugerea statului israelian.
Rezoluţia numărul 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în 2015, îndeamnă Iranul ”să nu efectueze nicioactivitate legată de rachete balistice concepute să poarte încărcături nucleare, inclusiv tiruri care recurg la tehnologia rachetelor balistice”.
Acest paragraf face obiectul unor interpretări divergente între occidentali şi iranieni.
Subliniind că nu are nicio intenţie să se doteze cu arma atomică, Teheranul dă asigurări că programele sale de dezvoltare a unor rachete sunt pur defensive şi consideră, astfel, că acestea sunt conforme acestei rezoluţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.