Grupul Celor Şapte (G7) nu va recunoaşte ”tentativele Rusiei vizând legitimarea ocupaţiei” Peninsulei ucrainene Crimeea, anunţă grupul joi, într-un comunicat, în contextul unor tensiuni sporite cu Moscova, relatează AFP.
”Denunţăm fără echivoc ocupaţia temporară a Republicii autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Rusia”, dau asigurări Grupul Celor Şapte (G7) cele mai bogate ţăări din lume, la aproape şapte ani de la izbucnirea Războiului din Ucraina.
”Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte tentativele Rusiei vizând legitimarea acestei ocupaţii”, subliniază Cei Şapte.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
G7 îl susţine prin această declaraţie pe preşedintele american Joe Biden, care sublinia în februarie că nu va accepta ”niciodată” anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea.
Joe Biden l-a catalogat miercuri, într-un semnal al voinţei noii administraţii ameriane de a se opune mai ferm Rusiei, pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un ”criminal”, provocând furia Moscovei.
Războiul civil între combatanţi separatişti proruşi şi trupe ucrainene s-a soldat cu peste 13.000 de morţi din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi când forţe proruse din estul Ucraine au ridicat armele împotriva Kievului.
”La şapte ani după anexarea ilegitimă a Republicii autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Rusia, noi ne rafirmăm sprijinul de nezdruncinat şi ataşamentul faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional”, insistă miniştrii de Externe ai statelor membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statee Unite şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă.
”Făcând uz de forţă împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, Rusia a încălcat în mod deschis dreptul internaţional şi aceste principii”, denunţă ei.
Semnatarii acestei declaraţii se opun ”ferm unei continuări a destabilizării Ucranei de către Rusia şi mai ales a acţiunilor pe care aceasta le întreprnde în anumite zone ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, în dispreţul angajamentelor pe care şi le-a asumat în cadrul acordurilor de la Minsk”.
”Pacea presupune implementarea totală a acordurilor de Minsk. Rusia este parte a conflictului din Ucraina de est şi nu mediatoare în acest conflict”, denunţă ei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.