Summitul G20 de la Osaka s-a deschis vineri cu un Donald Trump brusc cordial - care a glumit cu Vladimir Putin, a pozat cu Bolsonaro, a lăudat ”magnificele” uzine japoneze şi pe ”fantastica” Merkel -, dar fără vreun progres real în dosarele cele mai conflictuale, inclusiv al modificărilor climatice, relatează AFP.
Premierul japonez Shinzo Abe a vrut să plaseze dezbaterile în acest mare oraş de coastă japonez, Osaka, sub semnul unei ”frumoase armonii”, o trimitere la semnificaţia "Reiwa" - numele noii ere care a început de puţin timp în arhipelag.
Donald Trump a părut să intre în acest joc, multiplicându-şi amabilităţile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”NIMIC NU ZOREŞTE”
El a lăudat, de exemplu, ”magnificele uzine” construite de către producătorii de automobile japonezi în Statele Unite, a spus că vrea ”să se înşeleagă bine” cu India şi a evocat o ”fantastică” Angela Merkel. El a făcut asta după ce i-a atacat dur, în ultimele zile, pe aceşti aliaţi tradiţionali, pe care-i acuză cu regularitate de reavoinţă în domeniul comeţului şi cheltuielilor militare.
Cu privire la Iran - unul dintre marile subiecte de crispare ale momentului, Trump s-a vrut de asemenea împăcuitor. ”Nimic nu zoreşte, avem timp” să rezolvăm tensiunile. a spus el, după ce a vorbit cu doar puţin înainte de ”război” împotriva iranienilor.
Preşedintele american s-a arătat deosebit de amical cu doi mari protagonişti ai acestui dosar.
TRUMP, PUTIN, MBS
Înainte de tradiţionala fotografie de familie a G20, el a sosit conversând cu rusul Vladimir Putin, care caută să calmeze jocul în Iran, şi l-a bătut pe spate.
Apoi Donald Trump a purtat o discuţie cordială cu prinţul moştenitor saudit Mohammed Bin Salman, supranumit ”MBS”, un susţinător, din contră, a strategiei americane de presiune asupra Teheranului.
În cadrul unei reuniuni bilaterale cu preşedintele rus, cu care are ”relaţii bune”, Donald Trump a glumit pe seama unor temeri cu privire la un amestec rus în viitoarele alegeri prezidenţiale americane din 2020.
”Fără ingerinţă în alegeri, preşedinte, fără ingerinţă”, a lansat el, ironic, întorcându-se către omologul său, după ce a fost interpelat cu privire la acest subiect de către un jurnalist.
Trump tells Putin at #G20 - Don't meddle in U.S. elections. More here: https://t.co/cn4A5LIpGy pic.twitter.com/sH558vPJTZ
— Reuters Top News (@Reuters) June 28, 2019
Donald Trump a pozat, de asemenea, zâmbind, şi cu degetul mare ridicat împreună cu unul dintre marii săi susţinători, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, care s-a grăbit să difuzeze poza pe Twitter.
”PRODUCTIVĂ”
Acestea au fost demonstraţiile de afecţiune. În problema mai arzătoare a acestui G20, Trump a declarat vineri că se aşteaptă la o întâlnire ”productivă”, sâmbătă, cu omologul său chinez Xi Jinping.
În acest adevărat summit în summit, cei doi lideri vor încerca să relaxeze escaladarea războiul comercial şi tehnologic dintre ţările lor, care pune în pericol creşterea economică mondială.
Washingtonul ameninţă să impună taxe vamale tuturor produselor de imprt chineze, ceea ce ar reprezenta un punct fără întoarcere între cei doi giganţi. China denunţă o ”hărţuire” americană.
Numeroşi analişti speră, cu toate acestea, la un armistiţiu la Osaka, în contextul în care un mare acord comercial pare, în acest moment, iluzoriu.
Nimeni sau aproape nimeni nu crede, în schimb, într-o acalmie pe tema încălzirii globale, un subiect recurent la G20 după ce administraţia Trump a hotărât să se retragă din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice.
DEZERTĂRI DIN LUPTA ÎMPOTRIVA MODIFICĂRILOR CLIMATICE?
Încălzirea globală ”este subiectul cel mai dificil” al summitului, subliniază surse din anturajul preşedintelui francez Emmanuel Macron.
”Americanii au un limbaj foarte dur la masa” discuţiilor, cu scopul de a ”încerca să atragă alte ţări” şi ”să degradeze limbajul comunicatului” final al G20, care urmează să fie publicat sâmbătă.
Americanii ar putea atrage de partea lor, la Osaka, ”trei sau patru ţări”, se tem francezii. Brazilia, Turcia şi Arabia Saudită sunt numele evocate cel mai des în acest sens.
Şefii de stat şi de guverne au de asemenea divergenţe profunde cu privire la însăşi concepţia puterii politice.
Progresiştii ”nu pot pur şi simplu să dicteze ceea ce vor, aşa cum au făcut în ultimele decenii”, a tunat Vladimir Putin, într-un interviu acordat Financial Times (FT), publicat în ediţia de vineri, salutând politica dură a lui Donald Trump în domeniul imigraţiei ilegale. Această idee a progresimului ”a devenit depăşită”, a apreciat el.
”Autoritarismul, cultul personalităţii şi legea oligarhilor sunt cu adevărat depăşite”, i-a replicat preşedintele Consiliului European Donald Tusk.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...