Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit joi la Osaka, cu o zi înaintea unui summit G20 al tuturor disensiunilor, al cărei vedetă urmează să fie alături de un Donald Trump hotărât să se bată pe toate fronturile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întâlnirea celor doi lideri, prevăzută sâmbătă, se anunţă drept marele momet al unui summit tumultuos - de la diferende comerciale, acroşaje pe tema Iranului şi fricţiuni privind modificările climatice.

Şefii de stat şi de guverne ai primelor 20 de economii mondiale - care însumează aproximativ 85% din bogăţia anuală a lumii - se întâlnesc vineri şi sâmbătă în acest oraş cu aproape trei milioane de locuitori, al doilea plămân economic al Japoniei.

În afară de programul oficial şi redactarea unui comunicat comun, ”deosebit de dificil anul acesta” potrivit unei surse germane, întâlnirile bilaterale şi mai ales cele prevăzute de către preşedintele american, urmează să dea tonul acestui G20.

În joc, în întâlnirea lui Xi jinping cu Donald Trump sunt războiul comercial şi tehnologic căruia i se livrează cele două ţări. Statele Unite ameinţă să impună taxe vamale punitive tuturor importurilor din China.

Locatarul Casei Albe abordează întâlnirea cu obişnuitul său ton lăudăros. ”Economia Chinei se surpă, ei vor un acord”, a declarat el miercuri într-un interviu acordat Fox Business News.

Nimic nu este vreodată sigur cu miliardarul republican, şi cu atât mai puţin după ce s-a lansat, mai pornit ca niciodată, în campania în vederea realegerii sale în 2020. Cu toate acestea, majoritatea experţilor mizează pe un armistiţiu chinezo-american.

”MINI-ACORD”

David Dollar, de la centrul de reflecţie Brookings Institution, crede posibil un ”mini-acord”, în contetxul în care Statele Unite amână taxele şi pot lăsa lest pe seama gigantului tehnologic chinez Huawei, oaia lor neagră. Iar beijingul îşi reia achiziţiile de la agricultori americani în semn de bunăvoinţă.

Este vorba despre un răgaz de câteva luni, ”care ar putea să se termine dezamăgitor, pentru că cele două părţi par îndepărtate una de cealaltă”, avertizează el, însă.

Naoyuki Yoshino, directorul Asian Development Bank Institute (ADBI), speră ca cei doi preşedinţi să ”relaxeze temerile” pieţelor financiare, deosebit de febrile, pe fondul unei încetiniri a creşterii economice mondiale.

În afară de China, Donald Trump pare hotărât să nu-şi cruţe vreunul dintre interlocutori la G20, ţinând cont de declaraţii zgomotoase recente.

De la bordul Air Force One, el a atacat joi taxe vamale ”inacceptabile” impuse în opinia sa de India. Premierul indian Narendra Modi, cu care a prevăzut o întâlnire biaterală la Osaka, ştie deja ce-l aşteaptă.

De asemenea, Donald Trump a catalogat miercuri Germania drept un ”partener deficitar” care ar profita de protecţia militară americană. Cancelarul Angela Merkel, prezentă şi ea în programul tête-à-tête-urilor preşedintelui american, probabil că ”apreciază” gestul.

”Toate ţările din lume profită enorm de Statele Unite, este incredibil!”, a tunat preşedintele american, care şi-a făcut o specialitate din a zdruncina marile întâlniri internaţionale.

IRANUL ŞI MODIFICĂRILE CLIMATICE

În schimb, trump nu a scris pe Twitter şi nu a comentat, deocamdată, împotriva lui Vladimir Putin, cu care Donald trump urmează, de asemenea, să se întâlnească la Osaka.

Washingtonul şi Moscova sunt protagonsite de prim-plan în tensiunile în centrul cărora se află Iranul.

Donald Trump îşi multiplică sancţiunile şi avertismentele la adresa Teheranului, acuzat că îşi continuă cursa către arma atomică şi că alimentează toate conflictele în Orientul Mijlociu.

Preşedintele american evocă de-acum un război care ”n-ar dura mult timp” împotriva Iranului.

Rusia a căutat, până acum, la fel ca China şi europenii, să potolească jocul.

Într-o atmosferă atât de încinsă, Japonia, ţara gazdă a summitului G20, depune eforturi să adune toate semnăturile pe comunicatul final al summitului.

Acest document, negociat la virgulă, este important mai ales prin semnalul diplomatic pe care-l transmite, apărând în mod tradiţional liberul schimb şi reducerea gazelor cu efect de seră - tot atâtea linii roşii ale unui preşedinte american care este un mare critic al Acordului de la Paris de luptă împotriva încălzirii globale.

”Dacă, pentru a ne pune de acord într-o sală în 20, nu suntem capabili să apărăm ambiţia (în domeniul luptei împotriva modificărilor) climatice, atunci va fi fără Franţa. Este simplu!”, a avertizat deja preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită oficială în Japonia înainte de G20.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.