Funeraliile şefului grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, mort în prăbuşirea unui avion, au avut loc în privat, anunţă marţi societatea acestuia, Concorc, invitându-i pe cei care vor ”să-şi ia adio” la un cimitir din Sankt Petersburg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Adioul de la Evgheni Prigojin s-a desfăşurat în privat. Persoanele care doresc să-şi ia adio se pot duce la Cimitirul Porohovskoie”, anunţă societatea acestuia, Concord, într-o postare pe Telegram.

Era neclar imediat dacă şeful Wagner a fost sau nu înhumat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Avionul privat la bordul căruia se afla Evgheni Prigojin şi garda sa apropiată s-a prăbuşit miercuri după-amiaza în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, iar toate cele zece persoane de la bord au murit.

Valeri Cekalov, şeful logisticii Wagner, mort în prăbuşirea avionului, a fost îngropat tot la Sankt Petersburg, marţi, potrivit Reuters.

PUTIN, ABSENT LA FUNERALII

Acesta este primul mesaj al Concord de la rebeliunea efemeră a Wagner împotriva Statului Major rus de la sfârşitul lui iunie, care l-a transformat pe Evgheni Prigojin în inamicul puterii.

Kremlinul a anunţat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin nu preconiza să asiste la funeraliile lui Evgheni Prigojin, pe care l-a catalogat drept un ”trădător” în timpul insurecţei armate efemere din iunie.

”Prezenţa preşedintelui nu este prevăzută. Nu avem informaţii specifice despre funeralii”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri peskov.

”Decizia în acest subiect este luată de familia şi apropiaţii săi. Nu putem spune nimic aici fără ei”, a subliniat el.

În urma unor ”expertize genetice moleculare”, care au durat mai multe zile, s-a stabilit că identităţile celor zece victime ”corespund listei” pasagerilor şi membrilor echipajului avionului, anunţa duminică într-un comunicat Comitetul rus de anchetă, al cărui şef este numit de către preşedintele rus.

Evgheni Prigojin şi mâna sa dreaptă Dmitri Utkin, un fost ofiţer din cadrul unei unităţi speciale a spionajului militar rus (GRU) şi comandantul operaţional al Wagner, se aflau pe listă.

Anchetatorii nu au spus nimic, pentru moment, despre pistele pe care le examinează. Ei nu au evocat nici teza unui accident şi nici pe cea a unei bombe, a unei rachete de tip sol-aer sau a unei erori de pilotaj.

După prăbuşire, privirile s-au îndreptat imediat către Kremlin.

Evgheni Prigojin a condus, la 23-24 iunie, o rebeliune împotriva Statului Major rus şi minsitrului Apărării Serghei Şoigu, în care combatanţi Wagner au mărşăluit către Moscova, au cucerit un cartier militar şi au doborât avioane ruseşti.

El a renunţat la revoltă, în urma unui acord care prevedea exilul său în Belarus, împreună cu oamenii săi care voiau să-l urmeze, în schimbul abandonării tuturor urmăririlor penale.

Însă şeful Wagner a continuat să vină în Rusia, inclusiv la Kremlin.

Kremlinul a negat orice implicare, însă prăbuşirea a provocat suspiciuni Ucrainei şi unor occidentali.

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a ironizat joi moartea lui Evgheni Prigojin, încă presupusă la acel moment.

”Nivelul mortalităţii în rândul apropiaţilor lui Putin este deosebit de ridicat”, ironiza ea. ”este o activitate riscantă”, declara ea AFP.

Preşedintele american Joe Biden declara miercuri că ”nu este surprins” şi aprecia că ”puţine lucruri se petrec în Rusia fără ca Putin să nu aibă vreo legătură”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.