Fulgere puternice au declanşat miercuri două incendii pe insula grecească Thassos, la o zi după ce pompierii reuşiseră să domolească incendiile de vegetaţie alimentate de vânturi neobişnuit de puternice pe alte două insule, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 30 de pompieri ajutaţi de 13 maşini de intervenţie, un avion şi două elicoptere încercau să stingă flăcările care mistuiau terenuri forestiere, pe două fronturi, pe insula din nordul Mării Egee, aflată la 306 km nord de Atena.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, incendiile de vegetaţie au devenit mai frecvente şi mai devastatoare în Grecia în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, perturbând frecvent turismul de vară, în timp ce milioane de persoane se îndreaptă spre insulele ţării.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În mod normal, ploaia ar fi o binecuvântare în zonele care nu au mai văzut o picătură de luni de zile, dar fulgerele care au însoţit-o au înrăutăţit lucrurile în Thassos.

Serviciul de protecţie civilă al Greciei a avertizat cu privire la alte fenomene meteorologice ciudate miercuri şi joi, afirmând că sunt aşteptate furtuni cu o frecvenţă ridicată a fulgerelor şi grindină. Centrul şi nordul Greciei vor fi cele mai afectate.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat săptămâna aceasta că urmează o vară periculoasă, cu incendii de vegetaţie, ca urmare a unei secete prelungite şi a rafalelor de vânt neobişnuit de mari pentru acest sezon.

Anul trecut, incendiile forestiere au ucis 20 de persoane în nordul ţării şi au forţat 19 000 de persoane să părăsească insula Rodos.

Pentru a localiza incendiile din timp, ţara mediteraneană utilizează din ce în ce mai mult drone care ajută la monitorizarea terenurilor forestiere.

Aproximativ 240 de pompieri din ţări precum Bulgaria, Malta, Moldova şi România vor întări forţele de stingere a incendiilor din Grecia din iulie până în septembrie, a anunţat marţi Ministerul Protecţiei Civile într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.