Franţa urmează să acorde Libanului, în următoarele 12 luni, 100 de milioane de euro, prin intermediul unor ”noi angajamente”, o susţinere directă a populaţiei, şi să trimită 500.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 începâînd din august, a anunţat miercuri preşedintele Emmanuel Macron, la o Conferinţă Internaţională de Ajutorarea Libanului, afectat de o criză economică fără precedent, relatează AFP.
Acest ajutor vizează domeniile educaţiei, al nevoilor alimentare şi agriculturii, a anunţat şeful statului francez, care a deschis de la Fort de Brégançon, în Var, unde se află în concediu, această videoconferinţă, coprezidară de ONU, la exact un an de la explozia din portul Beirut.
”Liderii libanezi par să facă pariul putreziciunii” şi să blocheze de luni de zile formarea unui guvern şi implementarea unor reforme, a deplâns Emmanuel Macron, care a agitat din nou ameninţarea sancţiunilor.
Emmanuel Macron promet 100 millions d'euros d'aides au Liban et 500.000 doses de vaccin pic.twitter.com/xEw6k4Ns6Y
— BFMTV (@BFMTV) August 4, 2021
”Cred că este o greşeală istorică şi morală”, a denunţat preşedintele francez.
”Ei nu trebuie să se îndoiască o secundă de hotărârea noastră”, a subliniat el, evocând ”măsuri restrictive” deja impuse liderillor libanezi şi un ”regim al sancţiunilor” instaurat vineri de către UE.
”Criza pe care o trăieşte Libanul nu este o lovitură a sorţii şi nici o fatalitate. Ea este rezultatul unor fatalităţi individuale şi colective şi al unor disfuncţionalităţi de nejustificat”, a denunţat el.
Referitor la explozia din port, Macron i-a criticat din nou pe liderii libanezi şi a dat asigurări că aceştia ”sunt datori adevărului şi trasparenţei în faţa populaţiei lor”, în contextul în care concluziile unei anchete nu au fost prezentate încă, la un an de la catastrofă.
”Franţa şi mai multe alte ţări au cooperat pentru a furniza toate informaţiile de care dispun. Suntem disponibili la orice cooperare tehnică” necesară în cadrul acestei anchete, ale cărei concluzii sunt ”aşteptate de către întreaga populaţie libaneză”, a subliniat el.
PAPA CERE ”GESTURI CONCRETE”
Pe de altă parte, Papa Francisc a cerut miercuri, la prima sa audienţă generală de după operaţia la care a fost supus la începutul lui iulie, ”gesturi concrete” în favoarea Libanului, la un an de la explozia din portul Beirut, soldată cu 214 morţi şi mii de răniţi.
On the first anniversary of a huge chemical explosion in Beirut, Pope Francis said he had a ‘great’ desire to visit Lebanon. The 84-year-old pope was speaking at his first general audience since he underwent intestinal surgery a month ago https://t.co/aZn0L7RObN pic.twitter.com/No16hZxkmp
— Reuters (@Reuters) August 4, 2021
”Azi (miercuri) lansez un îndemn comunităţii internaţionale, prin care cer ca Libanul să fie ajutat să parcurgă un drum al învierii, prin gesturi concrete şi nu doar vorbe”, a declarat Suveranul Pontif la finalul audienţei generale.
”În acest sens, doresc ca această Conferinţă (privind ajutarea umanitară a Libanului) organizată de către Franţa şi ONU, în curs în prezent, să fie rodnică”, a declarat Papa.
Franţa organizează miercuri o videoconferinţă, sub egida preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a secretarului general al ONU Antonio Guterres, la care participă reprezentanţi ai 40 de ţări şi de organizaţii internaţionale, al cărei obiectiv este să adune 350 de milioane de dolari pentru populaţia libaneză.
Papa, care a fost operat la colon la începutul lui iulie, părea în formă în timpul acestei prime audienţe generale, după vacanţa tradiţională din iulie.
”La un an de la teribila explozie care a avut loc în portul Beirut, care a provocat morţi şi distrugere, mă gândesc la această ţară dragă, mai ales la victime, la familiile lor, la numeroşii răniţi şi la toţi cei care şi-au pierdut casa şi locul de muncă. Şi sunt mulţi cei care şi-au pierdut iluzia de a trăi”, a declarat Francisc.
”Dragi libanezi, dorinţa mea să vin să vă vizitez este mare şi mă rog pentru voi neîncetat, pentru ca Libanul să redevină un mesaj de fraternitate şi pace în tot Orientul Mijlociu”, a conchis Papa.
La un an de la explozia sângeroasă, Libanul este în continuare împotmolit în cea mai gravă criză socio-economică din istoria sa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...