Emmanuel Macron consideră că ”Fraţa nu poate primi pe toată lumea dacă vrea să primească bine” şi îşi exprimă dorinţa de a evita ”dezbateri simpliste” pe acest subiect, într-un interviu acordat Europe1, înregistrat la New York şi difuzat miercuri, relatează AFP.
”Eu cred în adevăratul «în acelaşi timp» şi în politica migraţiei”, declară şeful statului francez, care-şi asumă o dezbatere pe care a lansat-o în faţa parlamentarilor majorităţii la 16 septembrie. El pledează pentru ”a fi uman şi eficient” şi ”a ieşi din anumite poziţii în care ne-am închis”, între ”buna conştiinţă” şi ”falşii duri”.
”Pentru a continua să primim pe toată lumea în mod demn, nu trebuie să fim o ţară prea atractivă”, adaugă el, cu câteva zile înaintea unei dezbateri pe tema imigraţiei, progranată în Adunarea Naţională la 30 septembrie şi în Senat la 2 octombrie.
Referitor la ajutorul medical de stat (AME) acordat imigranţilor, el doreşte o ”evaluare” a ”coşului de îngrijiri” şi se întreabă cu privire la posibilitatea unor ”excese”, apreciind că o suprimare a acestuia ar fi ”ridicolă”.
”Ar fi o eroare să spunem că problema migraţiei este o o întrebare tabu sau că am putea, oarecum, să o punem doar când sunt crize”, a declarat el, subliniind că ”Franţa este o ţară de migraţie dintotdeauna” şi şi-a exprimat dorinţa de a aborda această dezbatere într-un mod ”extem de paşnic”.
El recunoaşte că ”nu a reuşit să-şi respecte” angajamentul asumat la Orléans, în iulie 2017, şi că a avut loc o creştere foarte puternică a numărului solicitanţilor de azil, din cauza unei cooperări insuficiente în Europa.
El recunoaşte, de asemenea, un ”eşec” în privinţa expulzărilor, pentru că ”procedurile durează prea mult timp”. ”La nivel european, trebuie să lucrăm pentru a avea cu adevărat reguli comune de azil”, insistă el.
Emmanuel Macron prezintă astfel axele politicii de urmat, în opinia sa. Mai întâi ”să se dea cât mai rapid posibil azil celor care au nevoie de protecţia noastră”. Apoi, ”să fie integraţi mult mai eficient cei care au dreptul la azil, plus cursuri de franceză, o politică de angajări mai puternică”.
”Trebuie să-i tratăm şi protejăm pe toţi cei care se află pe teritoriul nostru, pentru ei înşişi şi pentru noi, dar şi aici trebuie s-o facem cu raţiune, să ne păstrăm bunul simţ şi să analizăm dacă nu existăun exces, iar eu cred că există în anumite categorii”, continuă el.
”Iar apoi trebuie să expulzăm mult mai eficient personale care nu au vocaţia de a rămâne pe teritoriul (francez), pentru că ele au intrat în mod ilegal”.
”Dacă reuşim să facem asta, pot să vă spun că vom fi o ţară care se ridică la înălţimea valorilor sale”, iar acest lucru ar constitui ”o oportunitate economică”, conchide preşedintele Republicii, care nu vrea o ”ţară în care uneori adăugăm mizeria mizeriei”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...