Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea ”să se evite o criză umanitară şi a migraţiei” în urma afluxului de migranţi din Turcia către Grecia şi Bulgaria şi subiniază ”deplina solidaritate” a Franţei cu cele două ţări, care se confruntă cu un aflux de migranţi din Turcia, şi şi-a exprimat voinţa de a le ”acorda un ajutor rapid rapid şi a proteja frontierele” în cadrul unor ”eforturi europene”, relatează AFP.
”Deplină solidaritate cu Grecia şi Bulgaria. Franţa este pregătită să contribuie la eforturi europene pentru a le acorda o asistenţă rapidă şi a proteja frontierele”, a subliniat şeful statului francez într-un mesajpostat pe Twitter duminică seara.
”Trebuie să acţionăm împreună pentru a evita o criză umanitară şi a migraţiei”, a adăugat el.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat sâmbătă că Uniunea Europeană (UE) observă cu ”îngrijorare” afluxul de migranţi fără control din Turcia către frontierele estice ale Uniunii, în Grecia şi Bulgaria.
”Prima noastră prioritate în acest stadiu este să veghem ca Grecia şi Bulgaria să primească întreaga noastră susţinere. Suntem pregătiţi să furnizăm un ajutor suplimentar, şi anume prin intermediul Frontex (Agenţia europeană de frontieră) la frontieree terestre”, a anunţat ea într-un mesaj postat pe Twitter.
Autorităţile elene, la fel ca cele bulgare, au consolidat securitatea la frontierele lor cu Turcia, după ce Ankara a anunţat că va lăsa solicitanţii de azil să treacă în Europa.
Un oficial turc de rang înalt a declarat vineri că Ankara nu îi va mai împiedica pe migranţii care încearcă să se ducă în Europa să treacă frontiera, la scurt timp după uciderea a cel puţin 33 de militari turci în regiunea Idleb, în nord-vestul Siriei, în atacuri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian, susţinut militar de Rusia.
Premierul bulgar Boiko Borisov, a cărui ţară se învecinează cu Turcia, urma să se întâlnească luni, la Ankara, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre agravarea situaţiei la Idleb şi despre afluxul de migranţi la porţile UE.
Câteva mii de migranţi din Turcia s-au năpustit în weekend către frontiera greacă, unde majoritatea a fost oprită de forţe de ordine trimise de Atena, însă la frontiera bulgară fenomenul nu a fost la fel de puternic.
Bulgaria întreţine relaţii diplomatice şi economice privilegiate cu vecinul său turc. Cele două ţări au o frontieră comună de peste 250 de kilometri, unde Sofia a ridicat din 2016 o barieră cu scopul de a bloca migranţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.