Magazinul de echipamente sportive Decathlon a anulat planurile de a vinde un hijab pentru femeile care aleargă, în urma numeroaselor critici ale politicienilor şi a unor ameninţări, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Firma a informat că a decis să suspende produsul „după un val de insulte” şi „ameninţări fără precedent”.

Politicienii francezi au afirmat că „hijabul pentru alergat” contrazice valorile seculare ale Franţei iar unii parlamentari au sugerat chiar boicotarea magazinului. Decathlon a susţinut iniţial hijabul, care se vinde deja în Maroc.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Am luat decizia de a nu vine de acest produs în Franţa la acest moment”, a afirmat Xavier Rivoire, purtătorul de cuvânt al Decathlon, pentru postul de radio RTL marţi.

El afirmase anterior pentru AFP că decizia iniţială a fost de a face sportul „accesibil pentru toate femeile din lume”.

Hijabul, care acoperă părul şi nu faţa, urma să fie vândut în 49 de ţări începând cu martie.

Compania franceză a informat că a primit 500 de telefoane şi emailuri în care oamenii se plângeau de „hijabul pentru alergat”, unii dintre ei insultând şi ameninţând cu violenţa fizică membrii staff-ului.

Agnes Buzyn, ministrul Sănătăţii, a afirmat că deşi un astfel de produs nu este interzis în Franţa, nu este o viziune pe care o împărtăşeşte ca femeie. „Aş prefera ca o firmă franceză să nu promoveze acest produs”, a afirmat ea.

Purtătoarea de cuvânt a Le Republique en Marche, partidul preşedintelui Emmanuel Macron, Aurore Bergie, a comentat situaţia pe Twitter, sugerând un boicot.

„Alegerea mea ca femeie şi ca cetăţeană va fi să nu mai am încredere într-o firmă care nu ne respectă valorile”, a scris ea.

Răspunzându-i tot pe Twitter, Decathlon a afirmat: „Scopul nostru este simplu: să oferim un produs sportiv adaptat, fără judecată”.

Mai târziu, Decathlon a informat că doreşte să readucă pacea după „reacţiile violente” care au trecut peste dorinţa lor de a servi nevoile clienţilor.

Hijabul musulman este permis în spaţiile publice în Franţa, însă a fost interzis în şcolile de stat şi în anumite clădiri ale statului din 2004.

Statul francez consideră că orice simbol religios, precum hijabul, nu menţine aparenţa neutralităţii religioase pe care trebuie să o aibă elevii şi cei care lucrează la stat, conform legilor ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.