Dick Schoof, fost şef al serviciilor de informaţii olandeze şi un outsider politic, a declarat marţi că va susţine statul de drept şi va guverna pentru toţi, după ce a fost propus ca prim-ministru al viitorului cabinet de dreapta al ţării, relatează Reuters.
El a declarat că a fost rugat să conducă guvernul de toate cele patru partide ale coaliţiei, nu doar de PVV, partidul naţionalist al lui Geert Wilders, câştigătorul clar al alegerilor din 22 noiembrie.
"Nu sunt afiliat niciunui partid, nu mă aflu aici în numele PVV... Vreau să fiu prim-ministrul tuturor olandezilor", a declarat Schoof, care nu a avut nicio experienţă anterioară în parlament sau în guvern.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De eerste beelden van beoogd premier Dick Schoof pic.twitter.com/awKdIwpFlt
— Sam Hagens (@SamHvNL) May 28, 2024
Câştigătorul alegerilor legislative, Geert Wilders, a ajuns luna aceasta la un acord pentru formarea guvernului cu alte trei partide conservatoare, după ce s-a exclus pe sine însuşi din funcţia supremă.
"Felicitări, Dick. Dick Schoof are un mare palmares, nu este membru al niciunui partid şi astfel se situează deasupra partidelor, este onest şi, pe deasupra, foarte prietenos", a reacţionat Wilders pe reţelele sociale.
Dick Schoof, în vârstă de 67 de ani, este în prezent înalt funcţionar la Ministerul olandez al Justiţiei, după ce a condus ani de zile agenţia de informaţii AIVD şi agenţia antiteroristă NCTV. El a fost şeful serviciului olandez de imigraţie la începutul anilor 2000. Pe lângă experienţa sa în cadrul serviciilor de informaţii şi antiterorism, Schoof a lucrat şi la reformarea poliţiei.
"Cred că va fi o surpriză pentru multă lume faptul că mă aflu aici... De fapt, este o surpriză şi pentru mine", a mărturisit el reporterilor.
În planul său de guvernare publicat la 16 mai, coaliţia a declarat că va avea ca obiectiv "cel mai strict regim de azil din toate timpurile", cu controale mai puternice la frontiere şi reguli mai dure pentru solicitanţii de azil, pregătindu-se de o posibilă confruntare cu UE.
Dick Schoof va conduce un cabinet despre care cele patru partide au declarat că va avea mai puţine legături cu parlamentul. Constituirea cabinetului ar putea dura săptămâni întregi, toate partidele negociind portofoliile şi responsabilităţile.
Liderul extremei drepte, Wilders, a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca noul guvern să fie operaţional până la sfârşitul lunii iunie.
După ce va forma un guvern, care va fi cel mai de dreapta din Olanda din ultimele decenii, Dick Schoof va depune jurământul către rege şi va deveni oficial prim-ministru. Guvernul respectiv va trebui însă să respecte acordul la care au ajuns cele patru partide, care vizează obţinerea unor excepţii privind normele UE în materie de azil şi de mediu.
"Cred că, în toate poziţiile mele, firul comun a fost întotdeauna funcţionarea statului de drept democratic şi asta mă va ajuta în funcţia de prim-ministru", a declarat Schoof, adăugând că premierul demisionar Mark Rutte este pentru el "o formă de inspiraţie în modul în care gestionează lucrurile".
Schoof, divorţat şi tată a doi copii, s-a ocupat până acum în principal de politici interne şi nu are un profil internaţional ridicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.