Fostul şef al poliţiei catalane este judecat începând de luni în Spania, după procesul istoric al liderilor separatişti catalani, cu privire la rolul pe care l-a jucat în secesiunea eşuată a Cataloniei în 2017, relatează AFP.
Fostul şef al Mossos d'Esquadra Josep Lluis Trapero este acuzat de rebeliune de către parchet, care cere să fie condamnat la 11 ani de închisoare. Procesul a început luni după ora locală 10.30 (11.30, ora României) la tribunalul Audienţa Naţională de la San Fernando de Henares, în apropiere de Madrid.
Alţi doi reprezentanţi ai poliţiei şi Ministerului catalan de Interne - Pere Soler şi César Puig - sunt de asemenea acuzaţi de rebeliune şi riscă 11 ani de închisoare. A patra inculpată - Teresa Laplana, din cadrul poliţiei - este acuzată de răzvrătire şi riscă patru ani de închisoare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acest proces a început la trei luni după condamnarea la 14 octombrie, la pedepse mari cu închisoarea, a nouă lideri separatişti. Ea a antrenat manifestaţii uneori violente în bogata regiune din nord-estul ţării, ţinută în fiebere de şase ani de către separatişti.
Într-un precedent de care ar putea beneficia Trapero, Curtea Supremă a îndepărtat capătul de acuzare de rebeliune care i-a vizat pe cei nouă lideri şi a optat în favoarea celui de răzvrătire, pentru care pedepsele sunt mai mici.
POLIŢIA CATALANĂ, PASIVĂ
Audierile urmează să dureze până la 19 martie. Unii lideri separatişti aflaţi în închisoare au fost chemaţi să depună mărturie.
Tribunalul urmează să analizeze rolul Mossos, în 2017, anul în care separatiştii, aflaţi la putere în Catalonia, au organizat un referendum de autodeterminare - interzis de justiţie -, după care au proclamat - în zadar - o republică catalană independentă.
Justiţia reproşează poliţiei regionale ”pasivitatea totală” la momentul împiedicării referendumului, pătat de violenţe din partea forţelor de ordine naţionale.
Trapero respinge aceste acuzaţii. El a declarat în timpul procesului liderilor separatişti că dispozitivul implementat de Mossos ”nu avea în niciun fel scopul să faciliteze referendumul”.
Distanţându-se de foştii lideri catalani, a căror ”iresponsabilitate” a denunţat-o, el a dat asigurări că trupele sale erau pregătite să-l aresteze pe fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont în cazul în care primeau acest ordin. Acesta din urmă a fugit în Belgia pentru a se sustrage procedurilor judiciare după secesiunea eşuată.
Imediat după adoptarea Declaraţiei de independenţă, Madridul a demis Guvernul catalan şi pe Trapero, a dizolvat Parlamentul regional şi a suspendat autonomia regiunii.
Cu două luni mai înainte, şeful Mossos era salutat drept un erou după ce a prins autorii unor atentate revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), soldate cu 16 morţi în Catalonia.
SCHIMBARE DE TON A GUVERNULUI
Acest nou proces cu privire la tentativa de secesiune din 2017 intervine la aproape o săptămână după intrarea în funcţie, lunea trecută, a Guvernului lui Pedro Sanchez. Acesta datorează rămânerea la putere susţinerii unei părţi a separatiştilor catalani.
În schimbul acestei susţineri, socialistul a promis negocieri menite să găsească o soluţie la ”conflictul politic” din Catalonia şi şi-a afişat voinţa de a se opri să atace în mod sistematic în justiţie iniţiativele separatiştilor catalani, aşa cum a a făcut până acum Guvernul central.
În acest context, Sanchez urmează să o numească pe Dolores Delgado, fostul ministru al Justiţiei, la conducerea Parchetului General.
Instituţia ar putea avea o influenţă în cazurile aflate pe rol, inclusiv în alt proces viitor împotriva unor membri ai Biroului Parlamentului catalan şi în eventuala obţinere de către separatiştii încarceraţi a unor regimuri de semilibertate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...