Fostul reprezentant al Departamentului de Stat al SUA pentru relaţiile cu Coreea de Nord a spus joi că a făcut apel către nord-coreeni să transmită un semnal pozitiv prin eliberarea a trei deţinuţi americani înaintea unui posibil summit dintre preşedintele Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un interviu pentru CNN, Joseph Yun, care şi-a anunţat retragerea de la Departamentul de Stat în februarie, a spus că i-a încurajat pe oficialii nord-coreeni să răspundă la anunţul lui Trump că se va întâlni cu Kim. Nu a fost anunţată o dată sau o locaţie pentru discuţii, deşi este aşteptat ca evenimentul să aibă loc în mai.

Yun a spus că a transmis mesajul în cadrul unor discuţii cu oficiali nord-coreeni după ce Trump a spus săptămâna trecută că este dispus să se întâlnească faţă în faţă cu Kim.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„Am vorbit cu Coreea de Nord şi le-am transmis un singur mesaj şi anume că este o oportunitate extraordinară pentru ambele părţi şi că trebuie să răspundă. Am subliniat şi că ar fi un moment extraordinar de bun pentru a elibera prizonierii. Şi acest lucru ar fi un mesaj foarte pozitiv”, a spus Yun.

Yun, născut în Coreea de Sud şi un susţinător al discuţiilor cu Phenianul, a coordonat relaţiile cu Coreea de Nord de când a preluat postul în timpul mandatului lui Barack Obama în 2016.

Yun speră ca summit-ul să ducă la noi discuţii în care ar fi adresate grijile americanilor privind programul nuclear al Coreei de Nord: „Ce sper să se întâmple în urma acestui summit este ca preşedintele Trump şi Kim Jong-un să creeze un tablou pentru ca va urma şi să cadă de acord asupra unor principii pentru a începe un proces”, a spus el.

Posibilitatea unui summit a dus la speculaţii că cei trei americani ar putea fi eliberaţi. Este vorba despre Kim Dong Chul, un misionar coreeano-american, Kim Sang-duk, care a predat timp de o lună la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Phenian (PUST) şi Kim Hak Song, care a predat de asemenea la PUST.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.