Fostul procuror special american Robert Mueller, care a coordonat timp de aproape doi ani ancheta cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016, urmează să depună mărturie, în şedinţe cu public, în Congres, la 17 iulie, anunţă congresmeni democraţi, relatează AFP.
Această evoluţie riscă să provoace furia preşedintelui Donald Trump, care nu a încetat să denunţe ancheta rusă drept o ”vânătoare de vrăjitoare” şi a apreciat, după ce raportul procurorului special a fost făcut public - cenzurat -, la jumătatea lui aprilie, că dosarul este închis.
”Sunt fericit să anunţ că procurorul special Robert Mueller va fi audiat în public în Comisia Judiciară şi Comisia Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor la 17 iulie, în urma unei citaţii emise în această (marţi) seara”, a anunţat pe Twitter preşedintele Comisiei Judiciare Jerry Nadler.
"Robert Mueller a acceptat să depună mărturie în Congres, în urma unei citaţii de a compărea”, a anunţat tot pe Twitter preşedintele Comisiei Informaţiilor Adam Schiff.
Aleşi republicani au criticat imediat această evoluţie.
”Doi ani de anchetă nu erau suficienţi, ei (democraţii) vor mai mult (...). Aceasta nu este o tentativă de a ajunge la adevăr. Este o tentativă de a lansa o operaţiune de comunicare, nimic mai mult”, a denunţat, pe Twitter, un membru al aripii conservatoare a Partidului Republican, Mark Meadows.
MĂRTURIE ”SENSIBILĂ”
În raportul său de anchetă de peste 400 de pagini, Robert Mueller a detaliat multiple contacte între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump, însă a conchis că nu are ”probe suficiente” cu privire la vreo înţelegere.
Miliardarul american s-a considerat imediat ”exonerat”, în timp ce în tabăra democrată mai multe voci se ridicau să ceară lansarea unor demersuri în vederea destituirii lui Trump, deoarece Mueller a prezentat totodată presiuni tulburătoare exercitate asupra anchetei sale de către şeful statului.
Spre surprinderea generală, fostul procuror special a ieşit din tăcerea sa la sfârşitul lui mai, pentru a explica faptul că investigaţiile sale complexe nu l-au scăpat pe Trump de toate suspiciunile, dar că numai Congresul este în măsură să-l ancheteze pe preşedintele în funcţie.
Un bărbat auster, care şi-a desfăşurat departe de privirile publicului, Mueller şi-a exprimat dorinţa ca intervenţia sa publică să pună un punct final muncii sale. Atunci când congresmeni democraţi au evocat ideea de a-l audia, el şi-a exprimat speranţa să nu fie nevoie să se ajungă acolo.
Jerry Nadler şi Adam Schiff au declarat că îi înţeleg rezervele, dar au apreciat, într-o scrisoare pe care i-au trimis-o, că mărturia sa este necesară.
”Noi înţelegem că mărturia dumneavoastră în public prezintă anumite aspecte sensibile (...). Aţi explicat, de asemenea, că preferaţi ca lucrarea scrisă a biroului procurorului special să vorbească de la sine. Cu toate acestea, americanii merită să vă audă vorbind în mod direct despre ancheta dumneavoastră şi despre concluziile dumneavoastră”, afirmă Nadler şi Schiff în scrosore.
Cei doi lideri democraţi au promis să coopereze cu Mueller ”pentru a-i apăra integritatea” activităţii.
”Rusia ne-a atacat democraţia pentru a-l ajuta pe Trump să câştige. Trump a primit favorabil acest ajutor şi l-a folosit. Aşa cum a spus Mueller, acest lucru ar trebui să-i îngrijoreze pe toţi americanii. Iar acum, toţi americanii îl vor putea auzi pe Mueller în mod direct”, a mai scris Schiff pe Twitter.
Democraţii, majoritari în Camera inferioară a Congresului şi beneficiind astfel de puteri de investigaţie, au lansat o serie de anchete vizându-l pe preşedinte.
În schimb, problema lansării sau nu a unei proceduri în vederea destituirii (impeachment) a lui Trump îi împarte. Ţinând cont de majoritatea republicană în Senat, procedura eşuează în mod sigur. Liderii partidului de opoziţie sunt, astfel, reticenţi să o lanseze.
Odată cu apropierea scrutinului din 2020, ei se tem că această procedură le-ar pune în surdină mesajul, în campanie, cu privire la probleme care îngrijorează cu adevărat alegătorii, sătui de războaie politice la Washington.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...