Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili a anunţat vineri că s-a întors în Georgia, după un exil de opt ani, în pofida ameninţării autorităţilor de a-l aresta în cazul în care revine în această ţară din Caucaz, afectată de o îndelungată criză politică, relatează AFP.
”Mi-am riscat viaţa şi libertatea pentru a mă întoarce”, declară Saakaşvili, în vârstă de 53 de ani, într-o înregistrare video publicată pe contul său de Facebook, în care anunţă că se află în oraşul georgian de coastă Batumi.
A new video of Saakashvili allegedly showing him in Batumi. It certainly looks like it while he walks down Boulevard area showing area.
— Jelger Groeneveld (@jelger_) October 1, 2021
The video also seems more genuine than the port video. But...was it recorded last night? (and if not, when, because it wasn't 8 years ago) pic.twitter.com/GbpKDsQaxX
Însă Ministerul georgian de Interne a dat asigurări la postul Formula TV că ”Saakaşvili nu a trecut frontiera”.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fostul lider este un obişnuit al loviturilor zgomotoase.
În 2017, el a trecut în mod ilegal, pe jos, frontiera dintre Polonia şi Ucraina - unde are de asemenea probleme judiciare -, înconjurat de o mulţime de susţinători, într-o scenă rocambolescă.
Preşedinte din 2004 în 2013, Mihail Saakaşvili şi-a anunţat, de această dată, revenirea pe pământul natal în weekend, cu ocazia alegerilor locale de sâmbătă, considerate un test al partidului aflat la putere.
”Îndemn pe toată lumea să voteze cu Mişcarea Naţională Unită (MNU)”, principalul partid de opoziţie, al cărui fondator este, declară Saakaşvili în această înregistrare video publicată vineri.
În această înregistrare, el se filmează zâmbind, cu o cagulă neagră pe cap, pe fundalul unui oraş, noaptea.
Cu câteva minute mai devreme el a publcat un mesaj în care afirmă ”bună ziua. M-am întors în Georgia după opt ani”.
Fostul preşedinte, care se află în exil dn 2013, a publicat luni o forografie în care apare un bilet de avion cu destinaţia Tbilisi, sâmbătă seara, în ziua alegerilor locale.
Dacă fostul şef de stat ”pune piciorul pe pământul georgian, va fi arestat imediat şi încarcerat”, avertiza a doua zi premierul Irakli Garibaşvili.
Mihai Saakaşvili este acuzat de către justiţia georgiană de abuz de putere, un dosar pe care acesta în respinge ca motivat politic.
PERSONAJ FLAMBOAIANT
Un personaj puternic, Mihail Saakaşvili este, pentru susţinătorii săi, eroul ”Revoluţiei trandafirului” din 2003, care a îndepărtat de la putere elitele postcomuniste în Georgia.
Însă el a fost înfrânt în războiul-fulger din 2008 cu Rusia, iar criticii săi denunţă o înclinaţie spre autoritarism.
După ce a plecat din Georgia, în 2013, el a locuit un timp în Statele Unite, înainte să înceapă o nouă carieră politică în Ucraina. El a condus în această ţară o instanţă guvernamentală însărcinată cu reforme.
Georgia a intrat într-o criză politică de anul trecut, după ce partide politice au denunţat fraude masive în alegerile legislatve câştigate cu un scor fragil de către partidul care se află la putere, Visul Georgian.
În mai, preşedintele Consiliului European Charles Michel a negociat un acord în vederea unei ieşiri din criză, însă, în iulie, Visul Georgian s-a retras în mod unilateral din acest acord, provocând critici din partea Uniunii Euroene (UE) şi Statelor Unite.
În mesajul video de luni, Saakaşvili a insistat asupra faptului că acordul este necesar să fie respectat şi a catalogat alegerile locale de sâmbătă drept un ”referendum” împotriva lui Bidzina Ivanişvili, fondatorul Partdului Visul Georgian şi cel mai bogat om din ţară.
Ivanişvili dă asigurări că s-a retras din viaţa politică, însă criticii săi îl acuză de faptul că este adevăratul şef al Guvernului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...