Fostul premier scoţian Alex Salmond, acuzat de agresiuni sexuale, a demisionat din Partidul Naţional Scoţian (SNP), pentru a nu prejudicia formaţiunea politică la a cărei aducere la putere a contribuit larg, relatează AFP.
Faptele reproşate acestui lider naţionalist, pe care acesta le dezminte ferm, ar fi avut loc în 2013, în mandatul său de şef al Guvernului (2007-2014).
Potrivit ediţiei din 24 august a cotidianului Daily Record, două membre ale echipei lui Alex Salmond au denunţat fapte de agresiune sexuală care ar fi avut loc în reşedinţa oficială a premierului scoţian.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În urma unei anchete interne, actualul Guvern scoţian, condus de separatista Nicola Sturgeon, care face parte, la fel ca el, din SNP, a raportat aceste acuzaţii poliţiei.
Nicola Sturgeon şi-a exprimat ”enorma tristeţe” de a-şi vedea plecând ”prietenul şi mentorul de trei decenii”, adăugând că-i înţelege decizia.
Plângerile împotriva sa urmează să fie examinate şi nu pot să fie ”băgate sub preş”.
De asemenea, ”cauza independenţei, căreia atât el, cât şi eu ne-am dedicat întreaga viaţă, este mai mare decât cazul unui singur individ. Iar munca pe care trebuie să o depunem pentru a atinge independenţa este mai importantă astăzi ca niciodată”, a subliniat ea.
Salmond a demisionat din postul de premier în noiembrie 2014, la câteva săptămâni după victoria taberei ”nu” în referendumul pe tema independenţei Scoţiei, al cărui principal iniţiator a fost.
FIGURĂ DE PARTID
Într-un mesaj video difuzat miercuri, Salmond explică faptul că a ales să părăsească SNP, al cărui membru a afost timp de 45 de ani - dintre care 20 l-a condus - cu scopul de a împiedica disensiuni în interiorul acestuia şi de a evita ca partidul să fie vizat de atacuri din partea altor formaţiuni politice.
”Nu am intrat în politică pentru a facilita atacuri ale opoziţiei asupra SNP, iar odată cu reluarea activităţii Parlamentului, săptămâna viitoare, mi-am prezentat demisia cu scopul de a îndepărta acest subiect de atac din partea opoziţiei”, a explicat el.
”Sunt mai ales conştient că, dacă partidul ar fi nevoit să mă suspende, asta ar provoca o importantă disensiune internă”, a continuat Salmond.
Opoziţia a îndemnat-o pe Nicola Sturgeon să-l suspende pe Alex Salmond în urma dezvăluirii acuzaţiilor care i se aduc, însă premierul scoţian a răspuns că nu are ”bază legală” să o facă.
Anunţându-şi plecarea, Salmond a dat asigurări că intenţionează să redevină membru SNP ”imediat ce voi fi avut posibilitatea să-mi apăr onoarea”.
El a făcut demersuri în vederea contestării în justiţie a procedurii lansate de Guvernul scoţian şi a lansat o campanie de strângere de fonduri care să-l ajute să plătească cheltuielile în justiţie, ceea ce provocat furie.
”Scoţia se află astăzi într-o situaţie incredibilă şi fără precedent, în care fostul său premier cel mai celebru le cere bani susţinătorilor SNP pentru a ataca în justiţie Guvernul pe care l-a condus”, a comentat ironic un purtător de cuvânt al conservatorilor scoţieni.
În opinia deputatei laburiste în Parlamentul scoţian Rhoda Grant, Salmond "abuzează de puterea sa şi târăşte Scoţia în noroi”.
Alex Salmond şi-a depăşit obiectivul joi dimineaţa, adunând 50.000 de lire sterline (55.700 de euro).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...