Fostul ambasador al Ucrainei la Berlin Andrei Melnik este cunoscut pentru apelurile sale vehemente pentru livrări de arme pe scară largă în Ucraina. Acum,el solicită o iniţiativă diplomatică pentru a pune capăt războiului din ţara sa. "Încă sper că aliaţii noştri îşi vor da seama că Ucraina trebuie sprijinită mult mai mult. Şi nu doar militar, ci şi diplomatic", a declarat Melnik într-un interviu pentru ntv.de

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultimii doi ani, orice efort diplomatic a fost „practic absent”, remarcă Melnik.

„Nimeni în Ucraina nu vrea să ducă acest război până la ultimul soldat. Pentru noi, este vorba despre păstrarea statalităţii noastre. Acesta este motivul", a subliniat diplomatul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În opinia sa, din moment ce nu pot exista discuţii directe între Ucraina şi Rusia, sunt necesare „impulsuri noi, reale pentru diplomaţie” din exterior. „Cu siguranţă nu este suficient ca Olaf Scholz să-l sune pe Putin, să-i asculte basmele şi minciunile şi apoi să spună: ”OK, cel puţin am încercat, asta nu are niciun sens, aş prefera să nu mai fac asta. Pa", a argumentat ambasadorul ucrainean.

El consideră că lumea trebuie să se gândească acum la cum să găsească acces la conducerea rusă.

 "O iniţiativă diplomatică strategică ar trebui să încerce să-l provoace pe Putin”, afirmă Adrei Melnik, apreciind că marile puteri - SUA, Germania, Marea Britanie - dar şi China, poate Brazilia - nu trebuie  aştepte să vadă cum va decurge conflictul, ci ”să ia singure măsuri.”

În acest context, el a amintit de iniţiativa cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui francez de atunci François Hollande, care a avut ca rezultat Acordul de la Minsk din februarie 2015. Comparaţia este „foarte dificilă şi probabil nu e adecvată”, a spus diplomatul, subliniind că acordul de la Minsk prevedea în mod clar că Moscova ar fi trebuit să returneze toate teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Luhansk până la sfârşitul anului 2015.

 În plus, acordul a oferit Ucrainei „şapte ani pentru a deveni mai puternică – suficient de puternică pentru a se putea apăra mai bine împotriva agresiunii actuale pe scară largă a Rusiei”. 

El consideră că ar fi trebuit să existe mai multă înarmare preventivă. "Dar din păcate nu s-a întâmplat, s-a terminat. Lecţiile rămân", a afirmat Melnic.

Potrivit lui Melnik, este important ca Occidentul să înţeleagă despre ce este vorba în acest război şi că nu este vorba doar despre dreptul Ucrainei de a exista, ci despre faptul că Putin vrea să distrugă modelul occidental de viaţă, cel al democraţiei, libertăţii şi drepturilor omului.

"Acesta este scopul lui major. Asta înseamnă, mai ales pentru germani, că ar trebui să facă mult mai mult pentru a opri Rusia. Acest lucru are o dimensiune militară, dar nu numai. Suntem recunoscători pentru contribuţia solidă a Berlinului şi suntem bucuroşi pentru aceasta. (...) Dar pentru a-l opri cu adevărat pe Putin şi a-l pune în locul lui, ar trebui făcut mult mai mult. Germania s-a alăturat Ucrainei şi, prin urmare, a făcut o alegere istorică. Acum nu ar trebui să mai existe reţinere", a argumentat fostul ambasador ucrainean la Berlin.

Melnik a fost ambasador al Ucrainei în Germania timp de mai bine de şapte ani, din 2015 până în 2022. În mod atipic pentru un diplomat, de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, el a cerut public şi vehement guvernului federal să-i aprovizioneze ţara cu arme. În vara aceluiaşi an, preşedintele Volodimir Zelenski l-a chemat la Kiev. Melnic a fost iniţial ministru adjunct de Externe, iar din toamna lui 2023 este ambasador în Brazilia. Succesorul său ca ambasador în Germania este Oleksii Makejew, care îşi exercită atribuţiile într-o manieră mai tradiţională şi rareori vorbeşte public, comentează n-tv.de.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.