Soldaţii israelieni folosesc civili palestinieni ca scuturi umane în Gaza pentru a intra şi a elibera tuneluri şi clădiri pe care le suspectează că ar putea fi capcană, au relatat un ONG şi ziarul Haaretz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Practica a fost atât de răspândită în diferite unităţi care luptau în Gaza încât ar putea fi considerată, de fapt, un „protocol”, a declarat Nadav Weiman, directorul executiv al Breaking the Silence, un grup fondat de veterani de război israelieni pentru a documenta abuzurile militare.

Grupul a colectat mărturii care descriu această practică de la veterani ai războiului de 10 luni din Gaza. Relatările pe care le-au auzit se potrivesc cu cele relatate într-o investigaţie a ziarului Haaretz, care a susţinut că biroul şefului de stat major era la curent cu această practică.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Rândurile superioare ştiu despre aceasta”, a declarat ziarului o sursă despre care se spune că a participat la găsirea civililor care să servească drept scuturi umane. „Vieţile noastre sunt mai importante decât vieţile lor”, i-a citat Haaretz pe comandanţi spunându-le soldaţilor lor.

Se spune că practica este atât de obişnuită încât soldaţii israelieni au un nume pentru scuturile umane, care sunt denumite shawish - un argou informal pentru un soldat de rang inferior - iar procesul a fost descris de mai mulţi martori.

Civilii palestinieni, majoritatea bărbaţi tineri, sunt ridicaţi de soldaţii israelieni, îmbrăcaţi în uniforme ale armatei israeliene, apoi trimişi în tuneluri şi case avariate înaintea forţelor israeliene, au declarat soldaţii pentru Haaretz şi Breaking the Silence.

Mâinile le sunt legate, iar o cameră de luat vederi le este ataşată de corp în timp ce intră. „Palestinienilor li se spune: „Faceţi o singură misiune în... puţul unui tunel şi sunteţi liberi””, a declarat un soldat citat de Haaretz.

Breaking the Silence a declarat că a auzit rapoarte privind utilizarea civililor ca scuturi umane încă din primele etape ale războiului din Gaza. Iniţial, organizaţia a declarat că a crezut că a fost vorba de un comandant care a acţionat ilegal, dar au început să vină mărturii de la soldaţi staţionaţi pe întreg teritoriul.

„Am auzit asta de la diferite unităţi, care luptau în diferite momente şi în diferite locuri din Gaza”, a declarat Weiman. „Apoi am înţeles că este ceva mult mai răspândit - sau chiar, aş putea spune, un protocol - în IDF”.

Unui soldat i s-a spus că civilii palestinieni sunt folosiţi pentru a înlocui unităţile canine care caută explozibili „deoarece au murit prea mulţi câini”, a adăugat el.

Mulţi soldaţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o practică care este ilegală în conformitate cu legislaţia internaţională şi israeliană, a declarat Weiman.

În Israel, în 2005, Curtea Supremă a interzis utilizarea palestinienilor ca scuturi umane, ca răspuns la o petiţie împotriva „procedurii vecinului” din Cisiordania, prin care soldaţii forţau civilii să meargă înaintea lor atunci când făceau raiduri în casele de acolo.

Haaretz a relatat, de asemenea, discuţii aprinse, inclusiv strigăte, între soldaţi şi comandanţii care ordonau utilizarea scuturilor umane. „Cei mai mulţi dintre ei şi-au dat seama că a existat un incident problematic aici şi le-a fost greu să proceseze”, a declarat o sursă.

IDF a declarat că utilizarea scuturilor umane a fost interzisă, că ordinele au fost „clarificate” pentru trupele de pe teren şi că acuzaţiile din Haaretz vor fi revizuite.

Rapoartele privind utilizarea scuturilor umane de către Forţele de apărare israeliene vin după ce armata israeliană a justificat în mod repetat atacurile asupra ţintelor civile, inclusiv asupra şcolilor şi spitalelor, susţinând că Hamas le foloseşte persoanele din interiorul acestora drept scuturi umane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.