Forţele aeriene din Taiwan au intrat în acţiune duminică, după ce au observat 10 avioane militare chineze care au deep-ăşit linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, în timp ce Ministerul Apărării al insulei a declarat că patru nave de război chineze au efectuat patrule de luptă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este a doua oară în mai puţin de o săptămână când Taiwanul a raportat reluarea activităţii militare chineze în zonă, după ce 37 de avioane militare chineze au zburat joi în zona de apărare aeriană a insulei, dintre care unele au zburat apoi în Pacificul de Vest.

China, care consideră Taiwanul guvernat democratic ca pe propriul său teritoriu, în ultimii trei ani şi-a efectuat în mod regulat zboruri cu forţele sale aeriene în spaţiul aerian din apropierea insulei, deşi nu în spaţiul aerian teritorial al Taiwanului.

Într-o scurtă declaraţie, Ministerul Apărării din Taiwan a spus că, începând cu ora 14:00. (0600 GMT), a detectat duminică 24 de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare J-10, J-11, J-16 şi Su-30, precum şi bombardiere H-6.

Nu a specificat unde au zburat aeronavele, dar a spus că 10 au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, care desparte cele două părţi şi a servit anterior ca o barieră neoficială.

China spune că nu recunoaşte această barieră şi o traversează în mod obişnuit de anul trecut.

Patru nave navale chineze au fost, de asemenea, angajate în ”patrule comune de pregătire pentru luptă”, a adăugat ministerul, fără a oferi detalii.

Taiwan şi-a trimis propriile aeronave şi a desfăşurat nave şi sisteme de rachete terestre pentru a supraveghea zona, a spus acesta, folosind formularea tipică pentru modul în care răspunde la astfel de activităţi chineze.

Ministerul Apărării din China nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Nu a comentat zborurile de joi.

China a declarat anterior că astfel de misiuni sunt pentru a proteja suveranitatea ţării şi vizează ”coalizarea” între Taiwan şi Statele Unite, cel mai important susţinător internaţional şi vânzător de arme către insulă.

În aprilie, China a organizat jocuri de război în jurul Taiwanului, după o călătorie în Statele Unite a preşedintelui Taiwanului Tsai Ing-wen.

Guvernul Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi spune că numai oamenii insulei pot decide viitorul lor.

China nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a aduce sub controlul său Taiwanul, care se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din ianuarie.

Într-un video de duminică, adresat susţinătorilor de pe insulele Matsu controlate de Taiwan, aproape de coasta chineză, vicepreşedintele taiwanez William Lai a spus că va face tot posibilul pentru ”a stabiliza status quo-ul paşnic în strâmtoarea Taiwan”, dacă va câştiga preşedinţia, a spus biroul de campanie al acestuia.

Lai este candidat al Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare.

Tsai nu poate candida din nou din cauza limitelor de mandate. Tsai a oferit în mod repetat discuţii cu China, dar a fost respinsă, deoarece Beijingul o vede pe ea şi pe partidul ei drept separatişti.

Laura Rosenberger, preşedintele Institutului American din Taiwan, care gestionează relaţia neoficială dintre Washington şi Taipei, a vizitat Taiwanul săptămâna trecută şi i-a întâlnit pe toţi cei trei candidaţii la preşedinţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.