Un american, Philip Walton, luat ostatic săptămâna aceasta în Niger, în apropiere de frontiera cu Nigeria, a fost eliberat în urma unei intervenţii a forţelor americane în nordul Nigeriei, a anunţat sâmbătăPentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Philip Walton, fiul lui Bruce Walton, un misionar instalat în Niger de 30 de ani, a fost luat ostatic marţi, într-o grădină, la Massalata, în sudul Nigerului.

Răpitorii l-au contactat ulterior pe misionar pentru a-i cere o răscumpărare.

Dapartamentul de Stat american a confirmatmarţi răpirea.

”Forţele americane au efectuat o operaţiune de eliberare a ostaticului, la 31 octombrie devrem, în nordul Nigeriei, în vederea recupărării unui cetăţean american ţinut ostatic de către un grup de bărbaţi înarmaţi”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Ministrul nigerian al Apărării Issoufou Katambé a anunţat anterior AFP eliberarea acestui ostatic, Philip Walton.

Philip Walton, în vârstă de 27 de ani, a fost răpit marţi de acasă de către şase bărbaţi înarmaţi cu puşti de tip Kalaşnikov.

Răpitorii ar face parte dintr-o grupare armată nigeriană, suspectată de executarea unor ostatici în trecut.

”Mare victorie a forţelor speciale americane”, a comentat pe Twitter preşedintele american în exerciţiu Donald Trump.

SAHELUL, O ZONĂ RISCANTĂ PENTRU OCCIDENTALI

Sahelul este cu regularitate teatrul unor răpiri ale unor occidentali de către grupări jihadiste.

Franceza Sophie Pétronin şi doi ostatici italieni, dintre care unul a fost răpit în Niger, au fost eliberaţi la 8 octombrie, în Mali, însă mai multe persoane sunt ţinute în continuare ostatice în Sahel.

Între aceşti ostatici se află americanul Jeffery Woodke, răpit în Niger, în octombrie 2016, la Abalak, la aproximativ 200 de kilometri nord de Birni Nkonni.

Zona în care a fost răpit Philip Walton se află, însă, departe de zona de acţiune a grupărilor jihadiste. Este totuşi o zonă de contrabandă şi banditism, din cauza ”porozităţii” frontierei dintre Niger şi Nigeria.

În august, şase lucrători umanitari francezi şi doi nigerieni au fost asasinaţi la 60 de kilometri vest de Niamey, în Rezervaţia Naturală Kouré, un atac revendicat de gruparea Statul Islamic (SI).

Nigerul este vizat de atacuri jihadiste frecvent, soldate cu sute de morţi.

Americanii dispun de două baze de drone la Agadez şi Dirkou, în nordul Nigerului.

Aparatura americană survolează permanent Sahelul şi oferă o susţinere importantă forţelor franceze antijihadiste din cadrul Operaţiunii Barkhane.

În octombrie 2017, patru militari americani din cadrul Forţelor speciale şi cinci militari nigerieni au fost uciţi într-o ambuscadă, la Tongo Tongo, în apropiere de Mali, în sud-vestul Nigerului.

Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic în Sahara Mare (EIGS), în contextul în care Statele Unite nu dispun, în mod oficial, de trupe în operaţiuni la sol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.