Kremlinul avertizează miercuri că o constrângere a Rusiei să facă pace în Ucraina, aşa cum a cerut marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la ONU, ar fi o ”greşeală absolut fatală”, relatează AFP.
”Poziţia care constă în a încerca o forţare a Rusiei să facă pace este o greşeală absolut fatală. Este imposibil să forţezi Rusia la pace”, respinge într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
”Rusia este favorabilă păcii”, declară el, ”însă cu condiţia să se asigure fundamentele securităţii sale şi să-şi realizeze obiectivele” ofensivei în Ucraina.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Fără atingerea acestor obiective, este imposibil ca Ruasia să fie constrânsă”, avertizează el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat marţi Consiliul de Securitate al ONU ”să constrângă Rusia la pace”, după peste doi ani şi jumătate de conflict, soldat cu zeci de mii de morţi civili şi militari.
'Russia can only be forced into peace' - Ukraine's Zelensky at UNSC, as Russia's rep Nebenzia denounces Kiev's 'flipping arrogance'#Ukraine #Russia #UNSC #news #video #25Settembre pic.twitter.com/LVABXBJb1N
— Viory Video (@vioryvideo) September 25, 2024
Liderul ucrainean, care se află de duminică seara în Statele Unite, urmează să-i prezinte omologului său american Joe Biden şi Congresului, la Washington, detaliile ”planului (său al) victoriei” care să pună capăt ofensivei ruse la scară mare în Ucraina.
Negocieri între Moscova şi Kiev sunt oprite din primăvara lui 2022, iar fiecare tabără îşi apără ferm revendicările ireconciliabile.
Ucraina, cu Zelenski în frunte, afirmă cu regularitate că vrea să-şi recapate suveranitatea pe întregul teritoriu ocupat de vecinul său rus, inclusiv în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
Kievul a propus deja un Plan de Pace în Zece Puncte - susţinut de Occident -, care implică o retragere necondiţionată a forţelor ruse de pe teriroiul ucrainean - adică aproape 700.000 de militari, potrivit unor date prezentate de către Vladimir Putin -, o propunere respinsă de Moscova.
Preşedintele rus, care a ordonat armatei sale să atace Ucraina în februarie 2022, şi-a repetat în mai multe rânduri ”condiţiile”, şi anume abandinarea a patru regiuni ucrainene a căror anexare este recendicată de către Moscova, în afară de crimeea, şi asigurarea că Kievul renunţă să adere la NATO - revendicări considerate ”inacceptabile” atât de Kiev, cât şi de Occident.
Rusia a anunţat că nu va participa la un al doilea ”Summit al Păcii” în Ucraina, pe care Kievul vrea să-l organizeze la sfârşitul acestui an, după o primă reuniune în Elveţia în iunie.
Tentative mai mult sau mai puţin asumate de mediere ale Chinei - aliata Rusiei -, Indiei sau Vaticanului nu au permis o reluatre oficială a negocierilor de pace între Moscova şi Kiev.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...