Comisia Eurpeană (CE) a lansat Fondul European al Apărării - dotat cu opt miliarde de euro în perioada 2021-2027 - în vederea cofinanţării unor proiecte de cooperare între întreprinderi din domeniul apărării şi o consolidarea, astfel, a autonomiei europene, relatează AFP
”Pentru prima oară, UE investeşte o parte a bugetului său în Apărare”, şi-a exprimat satisfacţia comisarul european însărcinat cu piaţa unică Thierry Breton, al cărui portofoliu include Apărarea.
Fondul este dotat cu 7,95 miliarde de euro pe o perioadăde opt ani, dintr-un buget european de 1.074 miliarde de dolari. Dotarea fondului a făcut obiectul unor negocieri intense, după ce mai multe ţări şi-au exprimat rezerva faţă de finanţarea acestuia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Fondul European al Apărării este o contribuţie absolut esenţială la o mai mare suveranitate europeană”, apreciază Thierry Breton, care consideră că UE este necesar ”să devină treptat un actor al securităţii la nivel mondial”.
Fondul este menit să finanţeze, împreună cu statele membre UE, proiecte de cooperare în domeniul Apărării în domeniul inovaţiei tehnologice şi se adresează atât marilor grupuri, cât şi întreprinderilor mici şi start-up-urilor.
El poate fi folosit în finanţarea unor proiecte la care participă întreprinderi neeuropene - un punct împotriva cărora state membre UE exercitau presiuni - ”în condiţii foarte stricte, menite să garanteze faptul că securitatea şi interesele europenilor dunt bine apărate”, a anunţat comisarul.
Un prim apel la proiecte, în valoare de 1,2 miliarde de euro, a fost lansat cu această ocazie.
Din cele 1,2 miliarde de euro, 700 de milioane de euro sunt consacrate unor proiecte de amploare, precum dezvoltarea unor viitoare avioane de luptă, nave digitalizate sau în domeniul apărării anctirachetă, a precizat el.
Alte 100 de milioane de euro sunt destinate unor proiecte privind ”tehnologi critice” - de exemplu inteligenţa artificială, cloud militar, 50 de milioane de euro spaţiului, iar 100 de milioane de euro domeniului cibernetic.
Comisia a alocat finanţări în valoare 158 de milioane de euro unui număr de 28 de proiecte prin Programul European de Dezvoltare Industrială în domeniul Apărării (EDIDP), procursorul Fondul European al Apărării.
Ea a decis să consacre 100 de milioane de euro viitoarei Eurodrone, dezvoltată de Germania, Franţa, Italia şi Spania şi 37 de milioane de euro programului Essor de comunicaţii securizate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.