Poliţia finlandeză suspectează un cetăţean rus - Vojislav Torden, un lider al grupării paramilitare neonaziste "Rusich group" - de faptul că a comis o serie de crime de război în Ucraina în 2014, iar parchetul intenţionează să-l inculpe până la sfârşitul lunii, anunţă vineri acesta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vojislav Torden a fost arestat de către poliţie pe aeroportul din Helsinki în iulie 2023.

Acest cetăţean rus - cunoscut anterior sub numele de Ian Petrovski - este suspectat de mai multe crime de război, inclusiv o ”crimă de război gravă”, anunţă Biroul Naţional finlandez de Anchetă (NBI), care a desfăşurat ancheta preliminară.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Presupusele crime au avut loc în toamna lui 2014 în estul Ucrainei”, precizează comisarul însărcinat cu dosarul, Olli Töyräs, fără să ofere vreun detaliu despre natura acestor fapte.

Curtea Supremă a Finlandei s-a pronunţat împotriva unei extrădăti a lui Vojislav Torden către Ucraina, evocând riscul să fie supus unor ”condiţii de detenţie inumane”.

Ancheta pe care NBI a deschis-o în decembrie 2023 s-a desfăşurat în cooperare strânsă cu Serviciile de securitate (SBU) şi cu Ministerul Public ucrainene.

Europolul, Curtea Penală Internaţională (CPI) şi Eurojust au fost de asemenea implicate.

Audieri au avut loc în Ucraina şi în Finlanda, precizează Olli Töyräs.

Procurorii au termn până la 31 octombrie să declanşeze urmăriri penale.

”Doi procurori sunt pe cale să pregătească actul acuzării”, anunţă procurorul general adjunct finlandez Jukka Rappe.

Finlanda aplică principiul competenţei universale în acest tip de crime, ceea ce înseamnă că ea poate angaja urmăriri cu privire la anumite crime grave, indiferent de locul în care acestea sunt comise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.