Un grup de oameni de ştiinţă a trimis o scrisoare oficială revistei medicale The Lancet în care îşi expirmă îndoiala faţă de fiabilitatea datelor despre testele preliminare ale vaccinului rus ”Sputnik-V” împotriva covid-19, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Unul dintre autorii scrisorii, Enrico Bucci, un profesor de biologie la Universitatea Temple din Philadelphia, declară pentru Reuters că documentul a fost semnat de 15 oameni de ştiinţă din cinci ţări.

Reuters scrie că nu a văzut scrisoare, însă considerăcă această iniţiativă subliniază cel puţin îngrijorarea tot mai mare a oamenilor de ştiinţă faţă de siguranţa şi eficienţa vaccinului Sputnik V, a cărui folosire a fost aprobată de către Guvernul rus înaintea încheierii testelor complete pe om.

Scrisoarea oficială a fost trimisă luni, la câteva zile după ce un grup şi mai mare de oameni de ştiinţă - din care cei 15 fac parte - a publicat o scrisoare deschisă, adresată redactorului-şef al  The Lancet, pe blogul personal al lui Bucci, în urma publicării rezultatelor testelor preliminare ale Institului Gamaleia de la Moscova.

Autorii scrisorii deschise anunţă că au descoperit în datele din faza 1/2 tendinţe care par ”extrem de improbabile”, în contextul în care s-au raportat, la diverşi pacienţi, niveluri identice de anticorpi.

Institul Gamaleia, care nu a dorit să comenteze, a respins săptămâna trecută criticile din scrisoarea deschisă, semnată iniţial de 26 de oameni de ştiinţă şi care are în prezent 38 de semnatari.

”Rezultatele publicate sunt autentice şi exacte şi au fost examinate de cinci revizori The Lancet”, a declarat într-un comunicat Denis Lugunov, adjunctul directorului institutului rus.

El precizează că institutul a tranmis revistei medicale toate datele brute cu privire la rezultatele testelor.

Institutul Gamaleia a trimis răspunsuri detaliate întrebărilor adresate în scrisoarea deschisă redactorului-şef al revistei britanice, declara la 10 septembrie, pentru agenţia rusă depresă Interfax, adjunctul ministrului rus al Sănătăţii Aleksei Kuzneţov.

Un test din faza 3, care implică 40.000 de participanţi, a fost lansat la 26 august.

Aproximativ 31.000 de persoane s-au înscris deja în studiu, a anunţat ministrul rus al Sănătăţii Mihail Muraşko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.