Zlatko Kokanovic, un fermier sârb în vârstă de 48 de ani, şi alţi consăteni au declanşat proteste la nivel naţional pentru a opri construirea primei mine de litiu din Europa a companiei Rio Tinto, avertizând că aceasta le va polua terenurile şi va pune în pericol sănătatea publică, relatează Reuters.
Litiul este o componentă cheie a bateriilor pentru vehicule electrice şi dispozitive mobile.
Luna trecută, Serbia a restabilit licenţa Rio Tinto pentru a dezvolta ceea ce ar fi cea mai mare mină de litiu din Europa, în regiunea Jadar, din vestul Serbiei, la doi ani după ce a fost anulată din cauza protestelor grupurilor de mediu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dacă va fi implementat, proiectul minei de litiu Jadar din vestul Serbiei, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, ar putea acoperi 90% din nevoile actuale de litiu ale Europei şi ar face din Rio Tinto unul dintre principalii producători mondiali de litiu.
Avertismentele cu privire la efectul dăunător al exploatării miniere pe care le transmit Kokanovic şi vecinii săi din satul Gornje Nedeljice au motivat în ultima lună mii de oameni să iasă în stradă împotriva proiectului Rio Tinto în zeci de oraşe din Serbia.
Protestatarii au dat guvernului termen până la 10 august pentru a adopta o lege care să interzică explorarea litiului.
Guvernul consideră proiectul drept o modalitate esenţială de a susţine economia cu probleme a Serbiei şi nu a luat în considerare până acum această cerere.
Kokanovic, tată a cinci copii, care exploatează 30 de hectare de teren şi produce până la 100.000 de litri de lapte pe an, avertizează că substanţele, inclusiv arsenicul şi acidul sulfuric utilizate în prelucrarea litiului, precum şi praful, vor provoca o poluare gravă. "(Mina) ar fi distrugerea Serbiei, pe seama sănătăţii noastre, pentru a elibera Uniunea Europeană de dependenţa de China (pentru litiu), astfel încât (UE) să poată avea o viaţă sănătoasă şi copiii lor să poată respira un aer sănătos", a declarat Kokanovic. "Acum pot spune: Nu va exista nicio mină aici", dă asigurări fermierul.
La 19 iulie, preşedintele sârb Aleksandar Vucic, cancelarul german Olaf Scholz şi comisarul UE pentru energie, Maros Sefcovic, au semnat un acord care ar acorda producătorilor din statele membre ale UE acces la materiile prime extrase în Serbia, printre care şi litiul. Acordul este menit să reducă dependenţa UE de importurile din America şi Asia.
Serbia nu este membră a UE, unde reglementările de mediu sunt mai stricte.
Kokanovic a declarat că protestele se vor intensifica în cazul în care guvernul nu va da înapoi, alte măsuri urmând să fie anunţate la un miting programat pentru sâmbătă în capitala Belgrad.
Vecina lui Kokanovic, Marijana Petkovic, a declarat că satul este atât de alarmat de proiectul Rio Tinto, încât este pregătit să oprească fizic utilajele de construcţie a minei. "Ne vom apăra casele, pământul, biserica şi cimitirul. Radicalizarea ulterioară va fi următorul pas (dacă este necesar)", a spus ea.
În iunie, Rio Tinto a declarat că studiile de mediu publicate recent au arătat că proiectul ar fi sigur pentru comunităţile locale.
Într-un efort de a risipi temerile legate de poluarea mortală, Ministerul sârb al Sănătăţii a format marţi o comisie însărcinată cu studierea impactului exploatării litiului asupra sănătăţii umane.
"Nu se vor face săpături timp de doi ani, aşa că nu are sens să stârnim panică", a declarat preşedintele Aleksandar Vucic miercuri seara.
În oraşul Kragujevac din centrul Serbiei, protestatarii au semnalat că nu vor ceda în disputa privind mina de litiu şi au umplut piaţa principală la protestul de miercuri seara. "Nu vrem litiu în Serbia. Dacă daunele aduse mediului sunt mai mari decât beneficiile economice, atunci este clar (de ce proiectul nu este bun)", a declarat protestatarul Aleksandar Jankovic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.