Statele Unite arată cu degetul responsabilitatea Iranului în mai multe tentative de piraterie informatică a campaniilor prezidenţiale ale lui Donald Trump şi Kamala Harris, inclusiv cea dezvăluită la 10 august de echipa candidatului republican, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am constatat activităţi mai agresive ale Iranului în timpul acestui ciclu electoral”, anunţă într-un comunicat comun poliţia federală americană (FBI), Biroul Directorului Informaţiilor Naţionale (ODNI) şi Agenţia Securităţii Cibernetice şi Infrastructirilor (CISA).

”Acest lucru include activităţile raportate recent în vederea compromiterii campaniei fostului preşedinte Donald Trump, pe care comunitatea informaţiilor o atribuie Iranului”, precizează ele.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Spionajul american estimează că agenţi iranieni au încercat să contacteze ”indivizi cu un acces direct la campaniile prezidenţiale ale celor două partide”.

Echipa de campanie a lui Donald Trump anunţa la 10 august că a suferit un atac informatic şi acuza ”surse străine” de divulgarea unor comunicaţii interne şi unui dosar despre J.D. Vance, partenerul de campanie al fostului preşedinte republican.

Site-ul Politico a anunţat că a primit e-mailuri cu informaţii despre campania miliardarului din partea unei surse anonime.

Echipa fostului om de afaceri insinua încă de atunci că Iranul se afla în spatele atacului.

La 13 august, echipa de campanie a Kamalei Harris a anunţat că a fost ţinta unor piraterii informatice străine.

Misiunea Iranului la ONU a respins aceste ”acuzaţii” drept ”necoroborate şi lipsite de orice fundament”.

”Aşa cum am anunţat anerior, Republica islamică Iram nu deţine nici intenţia şi nici motivele să se amestece în alegerile prezdenţiale americane”, anunţa ea într-un comunicat transmis AFP.

”Dacă Guvernul american crede cu adevărat în temeiul afirmaţiilor sale, atunci ar trebui să ne furnizeze probe pertinente - dacă există -, cărora le vom răspunde în consecinţă”, adăuga ea.

”SEMĂNAREA DISCORDIEI”

O echipă de la Google însărcinată să analizeze ameninţări online confirma la 14 august că un grup de hackeri afiliaţi Iranului - APT42 - ţintea campaniile celor doi candidaţi atât prin atacarea unor conturi personale de mesagerie a colaboratorilor acestora, cât şi prin intrarea în contact cu aceştia dându-se drept jurnalişti.

Grupul APT42 este asociat Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii ismamice Iran, potrivit Google.

Microsoft a publicat la 9 augist un raport care arăta că Iranul îşi multiplica eforturile în vederea unei perturbări a alegerilor americane de la 5 noiembrie - prin informaţii false, atacuri cibernetice şi piraterie informatică.

FBI, ODNI şi CISA denunţă în acest comunicat faptul că ”Iranul încearcă să semene discordia şi să submineze încrederea în instituţile noastre democratice”.

Statele Unite au avertizat Teheranul, la 12 august, cu privire la consecinţele unui amestec în alegerile prezidenţiale americane şi au avertizat că deţin ”un anumit număr de instrumente prin care să facă Iranul să dea socoteală” şi că au voinţa ”să le folosească” dacă este necesar.

”Această abordare nu este nouă. Iranul şi Rusia au folosit aceste stratageme nu doar în Statele Unite (...), ci şi în alte ţări din lume”, denunţă spionajul american.

În 2016, e-mailuri aparţinând Partidului Democrat au fost piratate.

Această divulgare a dezvăluit comunicaţii interne cu privire a Hillary Clinton, care l-a înfruntat pe Donald Trump la urne.

Miliardarul republican, care a învins atunci în alegerile prezidenţiale, a fost criticat după ce a încurajat această piraterie de date - atributită Rusiei.

Spionajul american a conchis ulterior că Rusia a influenţa alegerile din 2016 în favoarea lui Donald Trump, o acuzaţie pe care miliardarul o dezminte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.