Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii s-a confruntat cu o potenţială ameninţare de asasinat în timpul unei vizite pe care a făcut-o 1983 în SUA, arată documente FBI publicate recent, citate de BBC şi The Guardian.
După decesul reginei, anul trecut, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a făcut publice o serie de dosare referitoare la deplasările acesteia în SUA, Documentele arată cum FBI, care a contribuit la asigurarea securităţii suveranei în timpul vizitelor sale, era îngrijorat de ameninţările Armatei Republicane Irlandeze (IRA), organizaţie paramiliară din Irlanda de Nord care lupta pentru ieşirea de sub suveranitatea britanică.
Potrivit unui dosar al FBI, un poliţist care frecventa un pub irlandez din San Francisco i-a avertizat pe agenţii federali în legătură cu intenţiile unui bărbat pe care îl întâlnise în local. Bărbatul i-ar fi spus la telefon poliţistului că vrea să se răzbune pentru fiica sa, care "a fost ucisă în Irlanda de Nord de un glonţ de cauciuc".
Ameninţarea a fost făcută la 4 februarie 1983 - cu aproximativ o lună înainte de vizita reginei Elizabeth a II-a şi a soţului ei, prinţul Philip, în California.
"Avea de gând să încerce să-i facă rău Reginei Elizabeth şi ar fi făcut acest lucru fie aruncând un obiect de pe podul Golden Gate asupra iahtului regal Britannia când acesta ar fi trecut pe sub el, fie ar fi încercat să o ucidă pe Regina Elizabeth când aceasta ar fi vizitat Parcul Naţional Yosemite", se arată în document.
Ca răspuns la această ameninţare, Secret Service plănuise să "închidă pasarelele de pe podul Golden Gate în momentul în care iahtul se va apropia". Nu este clar ce măsuri au fost luate la Yosemite, dar vizita a avut loc. FBI nu a publicat niciun detaliu despre eventuale arestări.
Cele 102 pagini de arhivă au fost încărcate luni pe Vault, site-ul de informaţii al FBI, în urma unei cereri depuse de publicaţii americane în baza Freedom of Information Act.
Multe dintre vizitele de stat ale regretatei regine în SUA, inclusiv cea din 1983 pe Coasta de Vest, au avut loc în timpul tensiunilor crescute pe fondul tulburărilor din Irlanda de Nord. Vărul ei de gradul doi, Lordul Mountbatten, a fost ucis într-un atentat cu bombă al IRA în largul coastei comitatului Sligo, Republica Irlanda, în 1979.
În 1976, regina a fost la New York cu ocazia sărbătoririi Bicentenarului Americii. Documentele dezvăluie că a fost emisă o citaţie pentru un pilot care a zburat cu un avion de mici dimensiuni deasupra Battery Park cu o pancartă pe care scria "Anglia, ieşi din Irlanda".
De asemenea, dosarele arată modul în care FBI a rămas vigilent la ceea ce considera a fi un potenţial real de ameninţare la adresa defunctei regine.
Un dosar, datat 1989, spunea că, deşi FBI nu avea cunoştinţă de ameninţări specifice împotriva reginei, "posibilitatea unor ameninţări împotriva monarhiei britanice este mereu prezentă din partea Armatei Republicane Irlandeze".
Regina, care deţinea cai de curse, a vizitat de mai multe ori Kentucky pentru a se bucura de atracţiile ecvestre ale acestui stat, inclusiv de Kentucky Derby.
Cu ocazia unei vizite de stat în SUA în 1991, era planificat ca regina să vadă un meci de baseball al echipei Baltimore Orioles împreună cu preşedintele George H Bush. FBI a avertizat Secret Service că "grupuri irlandeze" plănuiau proteste pe stadion şi că "un grup irlandez rezervase un număr mare de bilete în tribune" pentru meci. Informaţiile proveneau de la un ziar irlandez din Philadelphia intitulat Irish Edition.
FBI a declarat pentru NBC News că ar putea exista "înregistrări suplimentare" în afară de cele peste 100 de pagini online publicate în această săptămână, dar nu a stabilit un calendar pentru publicarea lor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.