Un bărbat consumat de „fantezii obsesive” similare necrofiliei, cu „o lipsă totală de empatie” - experţii au disecat luni personalitatea lui Dominique Pelicot, bărbatul „cu două feţe” judecat la Avignon pentru faptul că timp de zece ani şi-a drogat soţia pentru a o viola şi a fi violată de zeci de alţi bărbaţi, relatează AFP.
Personalitatea şi atracţiile sexuale ale bărbatului în vârstă de 71 de ani au fost analizate de doi psihologi şi doi psihiatri luni, la tribunalul penal din Vaucluse, unde este Dominique Pelicot este judecat din 2 septembrie pentru că şi-a drogat, violat şi apoi a făcut ca soţia sa să fie violată de 50 de co-inculpaţi, între 2011 şi 2020.
Psihiatrul Paul Bensussan l-a descris pe bărbatul de 71 de ani drept „dirijorul” acestui caz extraordinar, dar inculpatul nu a fost prezent pentru a-l asculta. Dominique Pelicot a ajuns în boxa sa foarte slăbit şi a fost scuzat de instanţă din cauza unor dureri intestinale.
Dar el este totuşi aşteptat să vorbească marţi după-amiază, dacă „starea sa de sănătate îi permite”, a declarat preşedintele completului de judecată, Roger Arata.
„DR. JEKYLL ŞI MR. HYDE”
Fie prin trăsăturile sale de personalitate, fie prin atracţiile sale sexuale, Dominique Pelicot avea întotdeauna o faţă dublă, au conchis experţii. Ca un „Dr Jekyll şi Mr Hyde”. Pe de o parte, el este descris ca „un soţ, tată şi bunic onorabil şi un prieten apreciat. Un tată incontestabil iubitor şi prezent”, l-a descris doctorul Bensussan. Dar, în acelaşi timp, bărbatul este „foarte manipulator” şi „minte foarte mult”.
„Are două laturi ale personalităţii sale: pe de o parte, este un tată pe care cei apropiaţi se pot baza (...) dar, pe de altă parte, este destul de iresponsabil în ceea ce priveşte gestionarea sa materială, folosind minciuna şi secretul”, a explicat psihologul Marianne Douteau, care l-a descris ca fiind „furios” şi „inspirând teamă”, trăsături similare cu cele ale tatălui său, pe care îl detesta.
El a crescut într-un „mediu familial disfuncţional”, „confruntat cu situaţii de abuz psihologic, fizic şi sexual”, a explicat psihiatrul Laurent Layet. După o activitate şcolară pe care Douteau a calificat-o drept „mediocră”, a lucrat ca muncitor într-o companie de electricitate, înainte de a se lansa în domeniul imobiliar, unde a avut succese şi eşecuri.
„Două personalităţi complet diferite pot coexista în cadrul aceluiaşi individ. Este un clivaj pe care el îl va urmări prin două vieţi care sunt uneori în dezacord una cu cealaltă”, a continuat Paul Bensussan.
„FANTEZII SEXUALE OBSESIVE”
Acelaşi lucru este valabil şi pentru viaţa sa sexuală, în care suferă de „fantezii obsesive”: pe de o parte, relaţia sa intimă cu Gisèle Pelicot, „în limitele normei”, nu i se părea foarte satisfăcătoare; pe de altă parte, era adeptul „voyeurismului”, al „exhibiţionismului” şi al „candaulismului” (faptul de a fi excitat văzându-ţi partenerul făcând sex cu alţii - n.r.), a explicat Bensussan.
„Suntem la apogeul mecanismului de control, în care soţia sa este redusă la un obiect sexual pentru propria sa satisfacţie”, a arătat Laurent Layet.
„Sexualitatea domnului Pélicot pare modelată pe caracterul său: obişnuit în public, dar în cuplu, avea o sexualitate exacerbată, aşa cum se vede în swinging-ul (schimbarea partenerilor - n.r.) pe care soţia sa îl refuza şi pe care el îl compensa prin utilizarea site-urilor de chat porno”, a spus Marianne Douteau.
Drogându-şi soţia cu medicamente împotriva anxietăţii, făcând-o „total inertă şi fără reacţie”, inculpatul a făcut ca ea să fie violată de zeci de bărbaţi, în principal la domiciliul lor din Mazan, o comună din regiunea Vaucluse unde se mutaseră la începutul anului 2013.
„Faptul că persoana era total pasivă ar putea indica fantezii de necrofilie”, a continuat Annabelle Montagne. Violul la care inculpatul susţine că a fost supus, la vârsta de 9 ani, din partea unui infirmier în timpul unei spitalizări, ar fi putut forma „un clivaj în psihicul său”, potrivit expertei.
„Voyeurismul făcea parte din dinamica sa psihosexuală”, a adăugat ea.
„NU SUFERĂ DE NICIO PATOLOGIE MINTALĂ”
Până la descoperirea faptelor, în toamna anului 2020, nepoţii săi îl adorau: îi ajuta cu temele şi îi ducea la activităţi sportive. Împreună cu vecinii săi, Dominique Pelicot mergea în mod regulat cu bicicleta pe Mont Ventoux, aproape de casa lor.
Dar nimeni nu bănuia că în majoritatea nopţilor, şi uneori şi în timpul zilei, el se transforma într-un violator sau recruta alte persoane pentru a-i agresa sexual soţia. Cu toate acestea, doctorul Bensussan a avertizat că Dominique Pelicot „nu suferă de niciun fel de patologie mintală”.
Referindu-se la conceptul de „banalitate a răului”, teoretizat de filosoafa Hannah Arendt, psihiatrul Laurent Layet a confirmat „discrepanţa care este uneori greu de imaginat între un individ destul de banal şi actele sale, care nu sunt deloc aşa”.
La sfârşitul audierii de luni, Ginette Pelicot, sora vitregă a acuzatului principal şi singurul martor chemat de apărarea acestuia, a afirmat că nu a ştiut nimic despre acţiunile fratelui său. Ea şi-a felicitat fosta cumnată pentru „curajul său” cu un „jos pălăria, doamnă”, provocându-i un zâmbet. Aceasta din urmă a primit apoi un sărut reconfortant din partea fiicei sale Caroline, aşezată lângă ea.
UN PROCES PUBLIC ŞI URMĂRILE LUI
Întrebată dacă este de acord ca fotografii sau înregistrări video ale violurilor sale să fie difuzate la audiere, soţia, Gisèle Pelicot, a declarat că nu se opune. Totuşi, ea a cerut „să nu fie prezenţi” copiii ei.
Procedurile judiciare - care au început săptămâna trecută şi vor dura până în decembrie - sunt deschise publicului la cererea victimei, în vârstă de 72 de ani, care a declarat că a făcut această opţiune pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la utilizarea drogurilor pentru a comite abuzuri sexuale.
Optsprezece dintre cei 51 de inculpaţi sunt în arest, inclusiv Dominique Pélicot, în timp ce alţi 32 de inculpaţi participă la proces în stare de libertate. Un inculpat, încă în libertate, va fi judecat în absenţă.
Majoritatea riscă până la 20 de ani de închisoare dacă sunt găsiţi vinovaţi de viol calificat.
Luni, avocaţii co-inculpaţilor au declarat luni că vor depune plângeri pentru că oamenii au împărtăşit online detaliile personale ale clienţilor lor, ceea ce a condus la ameninţări la adresa acestora şi a familiilor lor. „Informaţii personale ale inculpaţilor - identitatea lor, numele de familie, prenumele, profesia şi uneori chiar fotografii făcute în sala de judecată - au fost împărtăşite pe reţelele sociale, sfidând regulile de bază ale legislaţiei noastre”, a declarat avocata Isabelle Crepin-Dehaene. „Copiii inculpaţilor au fost evidenţiaţi la şcoală. Soţiile şi membrii familiilor au fost insultaţi. Inculpaţii au primit apeluri telefonice răuvoitoare, au fost încercări de a pătrunde în locuinţa lor”, a adăugat ea, citată de The Guardian.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.