Israelul a emis duminică seară noi ordine de evacuare pentru Deir Al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, avertizând că forţele sale intenţionează să acţioneze împotriva grupului militant Hamas şi a altora care operează în zonă, relatează Reuters.
În ultimele zile, Israelul a emis mai multe ordine de evacuare în Gaza, cele mai multe de la începutul războiului de 10 luni, provocând proteste din partea palestinienilor, a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a oficialilor din domeniul ajutorului umanitar cu privire la reducerea zonelor umanitare şi la absenţa zonelor sigure.
Municipalitatea din Deir Al-Balah spune că ordinele israeliene de evacuare au dus până acum la strămutarea a 250.000 de persoane.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Luni, loviturile militare israeliene au ucis cel puţin şapte palestinieni, au declarat medicii. Doi au fost ucişi în Deir Al-Balah, unde erau adăpostite aproximativ un milion de persoane, doi la o şcoală din tabăra Al-Nuseirat şi trei în oraşul Rafah din sud, în apropierea graniţei cu Egiptul.
Noile ordine au forţat multe familii şi pacienţi să părăsească spitalul Al-Aqsa, principala unitate medicală din Deir Al-Balah, unde se adăpostiseră sute de mii de locuitori şi persoane strămutate, de teama bombardamentelor. Spitalul se află aproape de zona vizată de avizul de evacuare.
Médecins Sans Frontières (MSF) a declarat pe X, duminică seara, că o explozie la aproximativ 250 de metri distanţă de spitalul Al-Aqsa, sprijinit de MSF, a declanşat panică. „Ca urmare, MSF analizează dacă să suspende pentru moment îngrijirea răniţilor, încercând în acelaşi timp să menţină tratamentul de salvare a vieţii”, anunţă organizaţia. Din aproximativ 650 de pacienţi, doar 100 rămân în spital, cu şapte în unitatea de terapie intensivă, a declarat acesta, citând Ministerul Sănătăţii din Gaza.
„Această situaţie este inacceptabilă. Al Aqsa funcţionează cu mult peste capacitate de săptămâni întregi din cauza lipsei de alternative pentru pacienţi. Toate părţile beligerante trebuie să respecte spitalul, precum şi accesul pacienţilor la îngrijiri medicale”, a adăugat acesta.
IMPAS DIPLOMATIC
Escaladarea are loc în condiţiile în care se întrevăd puţine speranţe de încetare a războiului, deoarece diplomaţia mediatorilor - Qatar, Egipt şi Statele Unite - nu a reuşit până în prezent să elimine diferenţele dintre Israel şi Hamas, ai căror lideri s-au învinovăţit recirpoc pentru lipsa acordului.
Nici Hamas, nici Israelul nu au fost de acord cu mai multe compromisuri prezentate de mediatori la discuţiile de duminică de la Cairo, au declarat două surse de securitate egiptene.
Cu toate acestea, un oficial american de rang înalt a descris discuţiile ca fiind „constructive”, afirmând că acestea au fost purtate în spiritul dorinţei tuturor părţilor de a ajunge la „un acord final şi implementabil”.
Osama Hamdan, oficial Hamas, a declarat că gruparea a respins noile condiţii impuse de Israel în timpul discuţiilor, la care Hamas nu a participat, şi a adăugat că aceste comentarii ale SUA cu privire la un acord iminent de încetare a focului sunt false şi urmăresc să servească scopuri electorale.
Înainte de alegerile din noiembrie, preşedintele american Joe Biden şi administraţia sa se confruntă cu proteste în creştere în SUA cu privire la ajutorul acordat Israelului.
Mai mult de 40 000 de palestinieni au fost ucişi în război, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Enclava aglomerată a fost devastată, iar majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au fost strămutaţi de mai multe ori şi se confruntă cu o penurie acută de alimente şi medicamente, potrivit agenţiilor umanitare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.